Alegeri, imigranţi şi criză economică, un cocktail exploziv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Spania, în special în Catalunya, xenofobia este un subiect care apare periodic în atenţia opiniei publice, la fiecare campanie electorală
În Spania, în special în Catalunya, xenofobia este un subiect care apare periodic în atenţia opiniei publice, la fiecare campanie electorală

Odată cu apropierea alegerilor în majoritatea statelor europene începe să prindă tot mai mult discursul radical, contra imigraţiei, la limita xenofobiei. Spania nu face notă discordantă.

Alegeri, imigraţie şi criză economică, un cocktail foarte periculos care apare în ultimii ani în fiecare campanie electorală din ţările dezvoltate. Partide de stânga sau de dreapta se joacă cu această realitate, alunecând alarmant spre xenofobie, în căutarea unui vot plin de prejudecăţi pe care toţi îl vor pentru ei, scrie cotidianul 20 minutos.

"Nu putem lăsa noii veniţi să facă regulile"

Însuşi cel care încă ocupă postul de Ministru al Muncii şi Imigraţiei, Celestino Corbacho, a declarat în weekendul trecut, în Catalunya, unde candidează la alegerile din 28 noiembrie, pe listele PSC, că "nu putem lăsa ultimii veniţi să fie cei care fac regulile", în timp ce afirma că imigraţia presupune o presiune pe serviciile publice şi pe listele de şomaj. Ceea ce este curios că el critica astfel tocmai propunerile Partidului Popular Catalan, care şi-a radicalizat discursul contra imigraţiei şi va cere Primăriilor să-i reclame pe imigranţii fără acte de rezidenţă "empadronaţi" (Înregistrarea domiciliilor la Primării, "empadronamiento", le dă imigranţilor dreptul la sistemul sanitar şi educaţie, chiar dacă se află ilegal pe teritoriul Spaniei).

"Multiculturalismul a eşuat complet"

În Germania, o putere economică mondială cu 8,8% din populaţie alcătuită din imigranţi şi cu 20% care admit că se trag din imigranţi şi până acum un model de integrare, cancelarul Angela Merkel a afirmat hotărât şi dintr-o dată, în acest week-end, că "eforturile de construire a unei societăţi multiculturale au eşuat complet". Mesajul a fost receptat ca unul de susţinere pentru prim-ministrul Bavariei, social-creştinul şi partenerul lui Merkel, Horst Seehofer, care a clamat că "Germania nu trebuie să se transforme în asistentul social al lumii" şi că trebuie "tăiate" fluxurile migratorii. Dezbaterea este servită în Germania, după ce cuvintelor lui Merkel, preşedintele german, Christian Wulff, le-a răspuns că "Islamul este parte din cultura germană".

Şi toate acestea când încă nu s-a stins polemica provocată în sânul Uniunii Europene de expulzările ţiganilor români din Franţa, ordonate de Executivul lui Sarkozy.

"Europa alunecă spre xenofobie"

Europa suferă o "alunecare" spre posturi xenofobe, în opinia lui Lorenzo Cachon, sociolog al Universităţii Complutense şi fost preşedinte al Forumului pentru Integrare a Imigranţilor până în mai 2010. "Încep grupuri clar xenofobe şi fasciste să dea mesaje puternice contra imigraţiei, nu s-au combătut cu suficientă energie şi aceste mesaje vor sfârşi în discursurile partidelor de dreapta şi, în unele cazuri, de stânga". Fără a merge mai departe, Sarkozy a primit sprijinul majorităţii mandatarilor europeni-de dreapta şi de stânga-după controversatele expulzări ale ţiganilor români.

Poate că nu este o întâmplare că această "alunecare" coincide temporal cu ascensiunea în Europa şi în Statele Unite ale Americii a partidelor de extremă dreaptă, precum Tea Party nordamerican, Partidul Libertăţii din Olanda, Jobbik din Ungaria, Liga Nordului, din Italia şi multe altele. Fiecare dintre aceste partide are propriile particularităţi regionale şi ideologice, dar toate au ceva în comun: toate atacă imigranţii.

Citeşte pe adevarul.es ce spun experţii în imigraţie, sociologie şi antropologie despre tendinţele tot mai accentuate xenofobe apărute în Europa şi care este de fapt adevărul despre imigraţie şi beneficiile aduse de aceasta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite