Nu aderarea României îngrijorează, ci viitorul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2007, dacă România îndeplineşte criteriile cerute şi acquis-ul comunitar. Noi am verificat şi ştim că România a făcut mari progrese, iar determinarea poporului român este foarte mare.

2007, dacă România îndeplineşte criteriile cerute şi acquis-ul comunitar. Noi am verificat şi ştim că România a făcut mari progrese, iar determinarea poporului român este foarte mare. Extinderea UE nu este doar o chestiune politică şi economică, ci şi posibilitatea pentru UE de a-şi răscumpăra datoriile istorice faţă de România şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Suntem debitori faţă de aceste ţări, pe care le-am abandonat pentru 60 de ani.
- Cum vă explicaţi atunci reacţia unei părţi a aripii germane a PPE de a se împotrivi aderării la timp?
- Nu vreau să comentez părerile lor. Aveţi nevoie de PPE ca întreg pentru că fără noi nu se poate. Dar noi am cerut României sacrificii foarte mari. Eu cred că aceste sacrificii sunt suficiente. Am văzut cu ochii mei eforturile României şi pot spune cu mâna pe inimă că poporul român a făcut deja foarte mult. Pe de altă parte, nu cred că România este problema, ci îngrijorarea care există faţă de viitorul UE. Dar sunt şi ţări care au intrat deja şi au probleme serioase, cum ar fi Cipru.
- Cum apreciaţi intrarea PD în PPE?
- Eu cred că este o problemă de dialog între PD şi alte partide membre ale PPE. PD trebuie să convingă toţi membrii PPE. PD are o istorie complicată, pentru că vine din Internaţionala Socialistă, astfel că trebuie să fie şi ei convinşi că au făcut alegerea corectă. Cred că trebuie ca în interiorul partidului să pună mai mult accent pe ideile creştin- democraţiei.
- Care sunt capitolele care vă îngrijorează cel mai mult în privinţa României?
- Justiţia şi controlul la frontiere. România, ca şi Italia, este o ţară de frontieră.
- Credeţi că este posibil ca România şi Bulgaria să obţină la Consiliul din 15-16 iunie o confirmare a datei de aderare la UE a celor două ţări?
- Eu cred că se va aştepta raportul din toamnă al Comisiei Europene. Comisia realizează o verificare punctuală. Consiliul e ca un tată de familie care vrea să-şi ia copilul în călătorie în vacanţă. Dar dacă acesta are febră, atunci aşteaptă recomandarea doctorilor.
- În cazul în care Comisia îşi va prezenta raportul mai devreme, Parlamentul European va opera modificările de agendă necesare?
- Sigur că da. Imediat ce Comisia are raportul, noi îl introducem pe agendă. Chiar şi acum l-am introduce, dacă ar fi gata.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite