Zona euro a intrat în cea de-a doua recesiune din ultimii trei ani. Este doar rezultatul austerității excesive, spun economiștii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Economia zonei euro a reintrat în recesiune
Economia zonei euro a reintrat în recesiune

Economia uniunii monetare s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv în intervalul iulie-septembrie, intrând astfel iar în recesiune, după episodul din 2009.

Contracția înregistrată de economia zonei euro în cel de-al treilea trimestru al anului a fost de 0,1%, după o scădere de 0,2% înregistrată în intervalul mai-iulie, potrivit datelor publicate astăzi de Eurostat, biroul oficial de statistică al UE. Economia de 9.400 de miliarde de euro a reintrat astfel, oficial, în recesiune.

”Intrăm acum într-o recesiune de tip «W» care este în întregime cauzată de noi. Este rezultatul austerității excesive din statele sudice și al refuzului nordului de a lua alte măsuri”, a explicat pentru agenția de știri Reuters Paul De Grauwe, economist care predă la London School of Economics.

Milioane de europeni din 23 de state comunitare au organizat ieri greve pentru a-și arăta nemulțumirea față de politica de austeritate aplicată de guverne de la izbucnirea crizei. Potrivit economiștilor, austeritatea este singurul motiv pentru reintrarea în recesiune.

De cealaltă parte, Comisia Europeană susțină că economia comunitară a început să facă pași în direcția potrivită. Argumentele invocate sunt scăderea costurilor de muncă și creșterea exporturilor din state precum Grecia, Spania și Irlanda. Totodată, Comisia susține în continuare că austeritatea este un rău necesar pentru a reduce deficitele bugetare ajunse la cote nesustenabile.

Contracția vine pe fondul unei perioade prelungire de stagnare relativă a economiei germane, cea mai mare și mai puternică din blocul comunitar, iar evoluția economiei franceză (a doua ca mărime din zona euro) nu a putut compensa scăderile economice prelungite, de un an, din Italia și Spania.

Un aport semnficativ l-a avut și stagnarea economiei belgiene, unul dintre principalii exportatori din UE.



Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite