FOTO Ziare britanice din secolele al 18-lea şi al 19-lea, publicate online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bibliotecă din Marea Britanie a scanat 4 milioane de pagini de ziare din secolele al 18-lea şi al XIX-lea, care acum sunt accesibile internauţilor.

Publicul va avea acces, începând de marţi, la circa 200 de titluri din ziare britanice şi irlandeze. Articolele reflectă evenimente istorice, precum nunta reginei Victoria şi a prinţului Albert şi dezvoltarea căilor ferate, dar şi problemele de zi cu zi, cum ar fi aglomeraţia şi întârzierea trenurilor. Alte subiecte abordate de ziariştii din secolele al 18-lea şi al 19-lea se referă la diferite scandaluri ale epocii.



Arhiva online este rezultatul colaborării dintre Librăria Brtanică din Colindale şi editura Brightsolid, care a scanat 8.000 de pagini pe zi din arhiva de ziare a librăriei. Scanarea a durat un an. În final, vor fi puse la dispoziţia internauţilor 40.000 de pagini de ziare din secolele al 18-lea şi al 19-lea.

image

"Peştera lui Aladin"

Responsabilii Librăriei Britanice speră că arhiva digitalizată va fi o sursă pentru academicieni şi cercetători. Ziarele îngălbenite de vreme ocupă 32 de kilometri de rafturi.

În arhivă căutarea este gratuită, însă Librăria Britanică, în proprietatea căreia se află documentele, percepe o taxă pentru citirea paginilor. Un responsabil al Librăriei Britanice, Ed King, a spus că expoziţia online este ca "peştera lui Aladin, în variantă digitală".

Sursă foto: The British Newspaper Archive

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite