Zeci de răniţi în urma unor violenţe produse la un punct de frontieră dintre Kosovo şi Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violenţele în care au fost implicaţi aproximativ 70 de sârbi şi poliţia kosovară, produse joi la punctul de frontieră Merdare dintre Kosovo şi Serbia, s-au soldat cu zeci de răniţi din ambele tabere, au anunţat poliţia locală şi mass-media sârbe, citate de AFP.

Înainte de producerea acestor incidente, poliţia din Kosovo a decis să trimită înapoi, prin punctul de frontieră Merdare, acest grup de sârbi din cauza tulburării ordinii publice, a menţionat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei, Baki Kelani.

"După ce au fost expulzaţi din Kosovo, aceste persoane au început să arunce cu pietre şi alte obiecte (...), rănind 35 de membri ai poliţiei de frontieră", a declarat el.

"Dintre aceştia, nouă au primit îngrijiri medicale de urgenţă la Pristina", a precizat poliţia kosovară într-un comunicat.

La rândul său, agenţia sârbă de presă Beta a transmis că 20 de sârbi au fost răniţi în aceste confruntări, dintre care trei de gloanţe.

Grupul de sârbi a pătruns în Kosovo joi dimineaţă îmbarcaţi în două autocare printr-un alt punct de frontieră situat în nordul teritoriului, o zonă locuită majoritar de sârbi, cu intenţia de a se deplasa la Gazimestan, în apropiere de Pristina, pentru a participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea unei bătălii istorice din secolul al XIV-lea împotriva otomanilor.

O primă altercaţie cu poliţia kosovară s-a produs în oraşul divizat etnic Kosovska Mitrovica atunci când grupul a încercat să traverseze principalul pod pentru a intra în partea de sud a localităţii, unde albanezii sunt majoritari.

Mai târziu în cursul aceleiaşi zile, într-un alt incident, cinci autobuze ce transportau elevi sârbi din Kosovo au fost ţinta atacurilor cu pietre în timp ce traversau capitala kosovară Pristina, unii elevi fiind răniţi de geamurile sparte, au făcut cunoscut martori oculari.

Doi elevi răniţi au fost internaţi în centrul medical de la Gracanica, la periferia oraşului Pristina, potrivit surselor amintite, relatează Agerpres.

În cursul serii, misiunea NATO în Kosovo (KFOR) a adus la cunoştinţă că "asupra celor cinci autobuze sârbeşti au fost aruncat cocteiluri Molotov, în centrul Pristinei", "condamnând cu fermitate" aceste violenţe.

Această declaraţie vine să confirme informaţii apărute în presa de la Belgrad.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite