Zeci de mii de belgieni protestează faţă de măsurile de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de persoane protestează vineri  la Bruxelles faţă de măsurile de austeritate pe care urmează să le pună în aplicare noul Guvern belgian pentru a face faţă crizei datoriilor, relatează AFP.

Peste 50.000 de persoane erau aşteptate de principalele sindicate din domeniile privat şi public (FGTB-CSC-CGSLB) pentru această "manifestaţie naţională", care a început în cursul dimineţii în centrul Bruxelles-ului.

"Acest număr va fi depăşit deoarece, potrivit estimărilor noastre, există deja între 70.000 şi 80.000 de manifestanţi", a declarat un purtător de cuvânt al sindicatului socialist FGTB. Poliţia nu este în măsură să evalueze fluxul de persoane în cursul dimineţii.

"Erorile bancherilor"

"Ne-a ajuns cât am plătit pentru erorile bancherilor!", a declarat Anne Delemenne, secretarul general al FGTB. "În loc să ofere alocaţii pentru şomaj diminuate, ar trebui să revizuiască bonusurile comercianţilor şi dividendele acţionarilor", a adăugat ea.

Belgia a "devenit un paradis fiscal pentru cei mai bogaţi şi un infern fiscal pentru cei care se trezesc de dimineaţă", a conchis sindicalista.

Măsuri bugetare severe

Sindicatele denunţă măsurile bugetare severe decise recent de coaliţia formată din şase partide implicate în formarea unui nou Guvern belgian, pentru a economisi 11,3 miliarde de euro în 2012 pentru a aduce deficitul bugetar sub 3 la sută din PIB. Acest Guvern, condus de socialistul Elio Di Rupo, ar trebui să depună jurământul luni sau marţi, după mai mult de 530 de zile fără Guvern cu funcţii depline.

Şeful federaţiei patronale (FEB), Rudi Thomaes, a declarat că "nu înţelege" manifestaţiile deoarece acordul bugetar este "echilibrat", cu măsuri dure pentru toată lumea. "Nu ne-am atins de puterea de cumpărare a lucrătorilor", a afirmat el pentru postul public de radio RTBF.

Manifestaţia din Belgia se desfăşoară la o zi de la o grevă generală în Grecia, la două zile după o mişcare socială împotriva reformei pensiilor în Marea Britanie şi la o săptămână după manifestaţiile masive împotriva măsurilor de austeritate din Portugalia. Sindicatele cer o zi naţională "împotriva austerităţii" la 13 decembrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite