Zece teste ecologice pentru Nicolas Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul European de Mediu propune agenda "verde" a preşedinţiei franceze a UE Clima şi energia reprezintă, în viziunea organizaţiilor de mediu europene, "priorităţile esenţiale" pe agenda

Biroul European de Mediu propune agenda "verde" a preşedinţiei franceze a UE

Clima şi energia reprezintă, în viziunea organizaţiilor de mediu europene, "priorităţile esenţiale" pe agenda Franţei la cârma blocului comunitar.

Biroul European de Mediu a publicat un memorandum care cuprinde zece teste ecologice adresate preşedinţiei franceze, document care prezintă ideile şi aşteptările organizaţiilor de mediu din Europa.

Astfel, membrii BEM cer statelor membre UE să ajungă "imediat" la un acord privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 30 la sută până 2020.

În plus, ei vor o promovare masivă a energiilor regenerabile care să respecte mediul înconjurător.De asemenea, reprezentanţii BEM cer Franţei să joace un rol activ şi inovator în viitorul Politicii agricole comune, precum şi în revizuirea Directivei IPPC sau în eliminarea totală a mercurului.

În ceea ce priveşte biodiversitatea, BEM solicită preşedinţiei UE să găsească mijloacele necesare ameliorării şi accelerării politicilor - interne şi externe - de protejare a naturii.

Promisiunile trebuie să devină realitate

Franţa va trebui să demonstreze că promisiunile făcute de UE cetăţenilor comunitari şi lumii întregi devin realitate. Pe de altă parte, "Franţa va trebui să faciliteze deschiderea unei dezbateri privind biocarburanţii cu speranţa că se vor abandona obiectivele prevăzute până la stabilirea clară a unor criterii de durabilitate", a precizat John Hontelez, secretarul general al BEM.

BEM este o federaţie care cuprinde peste 145 de organizaţii de mediu din statele membre şi din celelalte ţări care nu fac parte din blocul comunitar. Federaţia utilizează teste similare încă din 1998 pentru a urmări modul de lucru al preşedinţiei şi pentru a evalua progresele acesteia.

30%

- reprezintă obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până 2020.

Trebuie să acţionăm imediat în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
Nicolas Sarkozy
preşedintele Franţei

Mediul, mai important decât economia

Englezii cred că lupta împotriva încălzirii globale este mai importantă decât rezolvarea problemelor economice globale, conform unui sondaj realizat la nivelul Marii Britanii. Întrebaţi care dintre cele două variante ar trebui să reprezinte prioritatea guvernului, 52% au răspuns "mediul" şi 44 %, "economia".

În acelaşi timp, 63% din cei intervievaţi au fost de acord cu introducerea unor taxe "verzi" care să-i descurajeze pe cei care afectează mediul înconjurător, în timp ce doar 35% s-au declarat împotriva unor astfel de taxe.

Femeile sunt mai preocupate de chestiunile legate de mediu decât bărbaţii. Astfel, 55% din femeile chestionate au considerat că mediul trebuie să se afle printre priorităţile guvernului, faţă de 49 la sută din bărbaţi. Reprezentanţii clasei de mijloc nu văd cu ochi buni introducerea de noi taxe fie ele şi de mediu. Cei mai bogaţi dintre repondenţi au plasat însă rezolvarea problemelor economice în faţa combaterii încălzirii globale.

Protecţia mediului nu este stringentă numai pentru oamenii tineri, ci şi pentru cei în vârstă

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite