Ministru de externe din R.Moldova: acelaşi mesaj la Moscova, Washington, Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministru de externe din R.Moldova: acelaşi mesaj la Moscova,  Washington, Bruxelles
Ministru de externe din R.Moldova: acelaşi mesaj la Moscova, Washington, Bruxelles

Noul ministru de externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat într-un interviu acordat NewsIn că noii guvernanţi de la Chişinău au nevoie de România să se apropie de Uniunea Europeană şi că următorii paşi în normalizarea relaţiilor cu Bucureştiul vor fi instituţionalizarea dialogului politic, convenţia privind micul trafic la frontieră şi problema banilor necesari unui moldovean când cere viză.

Despre vizele obligatorii pentru ceteţenii români care merg în Moldova: "Acest regim a fost cea mai negativă acţiune care a adus prejudicii pentru Republica Moldoă va, prejudicii de imagine în primul rând. Ştiţi foarte bine cUE a condiţionat demararea negocierilor pe marginea Acordului de asociere prin abolirea acestui regim. Vizele au generat şi probleme interumane, au afectat interesele economice şi comerciale ale Republicii Moldova."

"Următorul pas este să instituţionalizăm dialogul politic. Aceasta înseamnă în primul rând întâlniri la nivel înalt, înseamnă relansarea activităţilor comitetelor interministeriale şi aducerea în prim-plan a problemelor care trebuie soluţionate în mod prioritar în beneficiul real al cetăţenilor."

"Una dintre priorităţi este şi Convenţia privind micul trafic la frontieră. Aproape un milion de oameni ar fi putut beneficia de avantaje importante de pe urma semnării Convenţiei. Acest document este destul de tehnic din punctul de vedere al negocierii, şi unul cadru, pentru că nu ar fi un pionerat – astfel de convenţii există între alte ţări membre ale UE şi ţările vecine."

"Ar trebui, de asemenea, să se revină şi asupra problemei banilor pe care ar trebui să-i aibă un cetăţean moldovean în momentul în care solicită viză. În acest moment cetăţenii moldoveni trebuie să prezinte dovadă că deţin 500 de euro, ceea ce constituie un impediment important pentru foarte mulţi cetăţeni moldoveni, în condiţiile în care un salariu mediu lunar este de aproximativ 250 dolari.

: "România, ţară membră a UE, are acum un cu totul alt potenţial decât îl avea în 1998-1999 când am început să vorbim despre integrarea europeană. Bucureştiul poate influenţa sau eventual grăbi unele decizii pe care le va lua Comisia Europeană, UE pe ansamblu, privind relaţia Republica Moldova. Deci avem de preluat experienţă, avem de beneficiat de pe urma aquis-ului comunitar tradus deja în română şi putem beneficia de asemenea de pe urma expertizei pe care o au ministerele, expertiză de care vom avea nevoie pentru a demara negocierile privind acordul de asociere, pentru a evita greşelile comise deja de România sau de alte ţări care au parcurs acelaşi traseu".

"România este unicul nostru vecin vestic, România este unica ţară membră a UE şi NATO cu care ne învecinăm. Şi în acest sens bineînţeles că România este interesată să aibă un vecin la frontiera sa previzibil, stabil, care nu emană şi generează fluxuri de migraţie ilegală, fluxuri de contrabandă, ci care ştie să se guverneze. Şi atunci România este interesată să ne sprijine pentru a ne putea guverna bine. Şi fiind ţară membră a UE, România poate contribui la formarea unor politici mult mai consistente a UE faţă de noi."

Despre direcţiile de politică externă Moldovei: "Să vorbim şi la Moscova, şi la Washington, şi la Bruxelles cu acelaşi limbaj şi în aceeaşi termeni. Pentru că, din păcate, în ultimii ani diplomaţia moldovenească era bolnavă de o anumită dedublare – un mesaj era purtat la Moscova şi altul la Occident. Deci noi trebuie să ne uniformizăm mesajul şi să fim coerenţi şi sunt convins că atunci vom fi cu mult mai bine înţeleşi. Partenerii ruşi nu se vor feri de anumite discuţii. Depinde cum discuţi cu ei. Şi relaţia noastră să va baza pe previzibilitate. Dacă vă uitaţi cum au evoluat relaţiile cu Moscova din 2001 până în 2009, acestea au fost extrem de sinusoidale şi acest lucru nu este în interesul Republicii Moldova."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite