Din Polonia, 4 tineri alegători: "Nu mi-am întemeiat o familie pentru că nu îmi permit"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polonezii votează duminică noul preşedinte al ţării. Patru alegători au vorbit despre ce îi preocupă.

Ewa Nowak (29 de ani) din Cracovia:

"Sunt profesoară de engleză şi nu mi-am întemeiat o familie pentru că nu îmi permit. Locuiesc cu părinţii. Ultimii cinci ani am fost dădacă în Anglia, m-am întors în ţară anul trecut şi îmi pare rău că am făcut asta. Adică aici îţi găseşti un loc de muncă, dar eşti plătit foarte puţin şi nu poţi să trăieşti pe cont propriu. Nu sunt singurul caz. Mulţi prieteni de-ai mei încă locuiesc cu părinţii pentru că nu îşi permit să se mute singuri. Mi se pare că sunt prea mare să mai stau cu ei şi este frustrant pentru mine.

Guvernul ar trebui să facă mai multe pentru tineri. Mulţi absolvenţi de facultate nu îşi găsesc un loc de muncă. Asta e o mare problemă aici şi de aceea sunt şanse foarte mari ca tinerii să plece din ţară în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit.

Doar în Varşovia se câştigă decent. Oriunde altundeva salariile sunt prea mici. Eu, de exemplu, locuiesc la marginea Cracoviei şi veniturile mele sunt insuficiente. Chiria este prea scumpă: aş da toţi banii mei ca să o plătesc. Hainele sunt şi ele foarte scumpe! Mâncarea şi internetul sunt mai ieftine.

Guvernele anterioare nu au reuşit să facă prea multe ca să schimbe aceată situaţie pentru că iniţiativele lor erau blocate de Opoziţie. Este prima oară când votez, până acum nu am crezut că votul meu va schimba ceva".

Simon Majka (25 de ani):

"Am absolvit recent facultatea şi lucrez cu jumătate de normă la o firmă de consultanţă. Mi-a fost foarte greu să găsesc un loc de muncă bun în Polonia, aşa că în septembrie o să plec în Franţa să mai studiez. Cred că un alt rol crucial la aceste alegeri prezidenţiale îl joacă politica externă. Candidatul perfect ar trebui să aibă o viziune clară asupra relaţiilor cu Statele Unite, Germania şi Rusia. Aştept de la candidaţi să spună dacă se vor implica direct în politica externă sau vor lăsa această chestiune în grija Guvernului".

Stefan, din Strasbourg:

"O să îl votez pe Jaroslaw Kaczynski pentru că este singurul capabil să se lupte pentru interesele Poloniei în Uniunea Europeană şi în relaţiile cu ţările vecine. A demonstrat asta din plin prin poziţiile pe care le-a adoptat faţă de extracţia de gaze, Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene, calendarul adoptării monedei euro, prezenţa militarilor SUA în Europa, şi importanţa pe care o acordă dezvoltării relaţiilor bilaterale cu ţările mici din Europa. Este un adept al coeziunii sociale şi cred că acest lucru va asigura faptul că şi polonezii de rând, nu doar elitele urbane, vor beneficia de oportunităţile apărute în ultimii 20 de ani."

Marta Zieba, din Varşovia:

"Ca student polonez, nu am găsit nici un candidat care să merite votul meu. Sunt foarte îngrijorat de reformele economice, bunăstarea polonezilor şi locurile de muncă"

Opiniile celor patru sunt preluate de pe bbc.co.uk.

VIDEO Alegeri prezidenţiale în Polonia

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite