Alegeri în Ungaria/ Partidul Fidesz a obţinut o victorie zdrobitoare în primul tur al alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste opt milioane de unguri votează în primul scrutin al alegerilor legislative în această seară. Sondajele arată că alegătorii vor să elimine conducerea guvernului socialist, în timp ce câştigător este dat Fidesz, partidul de centru-dreapta. Cea mai mare surpriză ar fi, însă, intrarea în parlament a partidului de extremă dreapta Jobbik, cunoscut pentru retorica sa antisemită.

UPDATE 00:55 Viitorul prim ministru al Ungariei, Viktor Orban, a declarat victoria partidului său de centru-dreapta în alegeri şi a spus că ungurii au votat duminică pentru a "înlătura situaţia disperată".

"Maghiarii au votat pentru viitorul Ungariei. Astăzi cetăţenii Ungariei au învins disperarea. În adâncul inimii mele ştiu că sunt pus în faţa celei mai dificile sarcini din viaţa mea şi voi avea nevoie de tot poporul maghiar pentru a depăşi această situaţie", a declarat liderul formaţiunii ungare Fidesz.

UPDATE 00:25 Guvernul socialist din Ungaria şi-a recunoscut înfrângerea în urma alegerilor legislative de duminică, în urma cărora partidul de centru-dreapta Fidesz a a obţinut o victorie zdrobitoare.

După numărarea a 99 la sută din voturile exprimate, Fidesz a obţinut 206 locuri în Parlament, socialiştii 28, iar partidul radical Jobbik şi-a asigurat 26 de locuri, informează Reuters.

"Dacă rezultatele nu se schimbă semnificativ, atunci un lucru este clar: Partidul Socialist Maghiar a pierdut posibilitatea de a guverna", a declarat, într-o conferinţă de presă, liderul grupului parlamentar socialist, Ildiko Lendvai.

UPDATE 21.00 Exit-poll-urile dau câştigător detaşat partidul Fidesz, cu o majoritate de două treimi în Parlament, după primul tur al alegerilor legislative.

Alianţa Fidesz - Creştin Democraţi a câştigat 54 la sută din voturi, suficient pentru a obţine o majoritate de două treimi în Parlament, potrivit Nezopont.

Socialiştii au obţinut 20 la sută din voturi, iar partidul radical naţionalist Jobbik 17 la sută. Partidul ecologist LMP a câştigat 6 la sută din voturi, potrivit sondajului efectuat de Nezopont.

Comisia Electorală Centrală (OVB) a decis ca birourile de vot să rămână deschise şi după ora 19.00 pentru a le permite tuturor alegătorilor care aşteaptă la cozi să-şi exprime votul.

La ora 15.00 (16.00 ora României), rata de participare era de 46,78 la sută la nivel naţional, ceea ce înseamnă că 3.745.428 de alegători şi-au exprimat votul, potrivit Biroului Electoral Naţional.

În Budapesta, rata de participare a fost de 50,72 la sută, în timp ce în sud a fost cea mai mică rată de participare şi cea mai mare a fost în districtul Pest.

Analiştii prezic o victorie uimitoare pentru Fidesz, precum şi intrarea în parlament a partidului de extremă dreapta Jobbik, cunoscut pentru retorica sa antisemită şi probabil, a partidului LMP, de orientare liberalo-ecologistă.

Partidul de centru-dreapta Fidesz, condus de Viktor Orban  este aşteptat să obţină o majoritate în primul tur al alegerilor.

Liderul Fidesz, care a fost prim-ministru între 1998 şi 2002, a promis să restabilească dezvoltarea economică şi reducerea impozitelor.

Ungaria a devenit prima naţiune a Uniunii Europene care a apelat la Fondul Monetar Internaţional pentru asistenţă în 2008.

Partidul naţionalist radical Jobbik este, de asemenea, aşteptat să urce puternic în sondaje.

Al doilea tur al alegerilor va avea loc pe 25 aprilie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite