Voronin vrea dialog cu opoziţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuniştii încearcă să obţină votul necesar pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova.În contextul în care liderii celor trei formaţiuni de opoziţie sunt decişi să nu participe la scrutinul pentru desemnarea preşedintelui, comuniştii se autoinvită la dialog.

Cu trei zile înaintea celei de-a doua încercări a Parlamentului de alegere a preşedintelui Republicii Moldova, Partidul Comuniştilor a îndemnat opoziţia parlamentară să ia parte la vot, pentru a permite deblocarea crizei politice de la Chişinău.

Citiţi şi:

Opoziţia i-ar dărui lui Voronin, de ziua lui, Constituţia, o undiţă, o armă de vânătoare, dar nu "votul de aur"
 Voronin: Băsescu emite "aiureli permanente" despre Republica Moldova
 Filat: Voronin riscă între 10 şi 15 ani de închisoare dacă nu demisionează din funcţia preşedinte

După acuzaţiile şi intimidările lansate la adresa liderilor Partidului Liberal, Partidului Democrat Liberal şi Alianţei Moldova Noastră, formaţiunea condusă de Vladimir Voronin s-a arătat, mai nou, dispusă la un dialog cu reprezentanţii opoziţiei.

Comuniştii i-au desemnat pe deputaţii Maria Postoico, Mark Tkaciuk şi Vladimir Ţurcan - unii dintre cei mai influenţi membri ai partidului - pentru a purta discuţii cu liderii PL, PLDM şi AMN. Corina Fusu, vicepreşedinte al Partidului Liberal, a declarat pentru Agerpres că, deocamdată, nu a existat nicio întrevedere cu reprezentanţii comuniştilor.

Ea a menţionat însă că formaţiunea pe care o reprezintă refuză să voteze un preşedinte propus de aceştia.

Declaraţii similare au făcut şi liderii Partidului Liberal Democrat şi Alianţei Moldova Noastră. La 28 mai, Parlamentul urmează să facă a doua încercare de alegere a preşedintelui Republicii Moldova, iar în cazul unui eşec vor avea loc alegeri anticipate.

Analiştii de la Chişinău spun că un nou scrutin legislativ ar fi în avantajul opoziţiei, pentru că efectele crizei ar avea un efect de bumerang asupra Partidului Comuniştilor.

Acordul cu UE, condiţionat

Totodată, ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, că noul acord al Uniunii Europene cu Republica Moldova fi în mod categoric condiţionat de ridicarea vizelor pentru cetăţenii români.

În ceea ce priveşte atacurile repetate lansate de preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin la adresa României, Diaconescu a precizat că acestea sunt pură propagandă. Voronin a afirmat duminică, într-un interviu pentru Ria Novosti, că eşecul UE de a struni „un astfel de individ ieşit de sub control precum Traian Băsescu“ s-ar putea dovedi „deosebit de periculos“.

Atacuri

„Inspirat“ de atitudinea Chişinăului, Partidul Comunist ucrainean a afirmat că România ameninţă integritatea teritorială a Ucrainei. Acuzaţii similare au fost lansate recent şi de alţi oameni politici de la Kiev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite