Voronin, la "târg cu necuratul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Chişinău trimite la gunoi regimul de la Tiraspol condus de Igor Smirnov. Preşedintele Voronin a declarat că autorităţile de la Chişinău au pregătit propriul pachet de documente pentru soluţionarea dife- rendului transnistrean.

Într-un interviu acordat postului rus de radio Echo Moskvî, preşedintele Voronin a reafirmat că locul liderului transnistrean, Igor Smirnov, este “la gunoi’’, subliniind că este nevoit să continue negocierile cu “necuratul’’ pentru reglementarea crizei.

“Ne-am săturat de «figli-migli» permanente ale lui, ba el vrea să se întâlnească, ba nu vrea să se întâlnească, ba e ocupat, ba nu e ocupat, ba se va întâlni la Tighina, ba el nu va veni pe acest mal, ba el nu are garanţii de securitate, ba încă ceva”, a afirmat liderul de la Chişinău.

Voronin a adăugat că Republica Moldova a pregătit propriul pachet de documente în baza cărora urmează să fie rezolvat diferendul transnistrean, mai exact o lege din 2005 privind principiile de bază ale statutului regiunii transnistrene şi un proiect de lege de bază privind statutul de autonomie.

Formatul negocierilor, neschimbat

Preşedintele Voronin a subliniat că Republica Moldova va cere insistent ca negocierile în formatul 5+2 să aibă loc pe baza acestor documente.

Voronin a mai spus că a primit reacţii faţă de această propunere din partea tuturor participanţilor la negocieri cu excepţia Rusiei şi a Transnistriei. El nu a negat că discută în mod direct cu Rusia pe tema reglementării conflictului. Iritarea liderului de la Chişinău vine după ce liderul separatist Igor Smirnov a anulat o întâlnire programată pe 25 septembrie, când cei doi ar fi urmat să discute, la îndemnul Rusiei, un document pentru rezolvarea conflictului din Transnistria. 

Laude pentru pacificatorii ruşi

Referindu-se la prezenţa militarilor ruşi în regiunea transnistreană, Voronin a spus că este meritul forţelor de menţinere a păcii că “în toţi aceşti ani nu au fost victime, nu au fost pierderi”. În teritoriul din stânga Nistrului se mai află în prezent aproximativ 12.000 de soldaţi ruşi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite