Voronin şi-a pus un consilier electoral pro-moscovit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reconcilierea preşedintelui moldovean Vladimir Voronin cu Moscova a fost gândită de fostul consilier al liderului de la Chişinău, Mark Tkaciuk, considerat de unii experţi drept “eminenţa

Reconcilierea preşedintelui moldovean Vladimir Voronin cu Moscova a fost gândită de fostul consilier al liderului de la Chişinău, Mark Tkaciuk, considerat de unii experţi drept “eminenţa cenuşie” a şefului  statului moldovean, cu scopul de a asigura victoria Partidului Comunist la alegerile parlamentare din primăvara anului viitor, scrie cotidianul „Nezavisimaia Gazeta”.

Unii observatori de la Chişinău apreciază că scrutinul de anul viitor se va deosebi semnificativ faţă de alegerile precedente, mai ales datorită faptului că bazinul electoral al Partidului Comunist se restrânge pe zi ce trece. Acest factor a contat cel mai mult în desemnarea lui Tkaciuk drept şef de campanie al comuniştilor. Acesta a fost la început iniţiatorul orientării Republicii Moldova spre Rusia, apoi al reorientării acesteia spre Occident.

Pe de altă parte, directorul Institutului de Politici Publice Arkadie Barbăroşie susţine că electoratul ar putea suferi unele modificări odată cu întoarcerea în ţară a moldovenilor plecaţi în străinătate, pe fondul crizei economice mondiale. Dacă acest lucru se va întâmpla, cetăţenii întorşi acasă vor completa rândurile susţinătorilor formaţiunilor de dreapta, în special ale Partidului Liberal din Moldova, care pledează pentru integrare europeană şi unirea cu România în cadrul UE, a adăugat expertul.

Premierul Greceanîi, mâine, la Bucureşti

După ce în vară prim-ministrul de la Chişinău a făcut o vizită la Moscova, mâine vine şi la Bucureşti, unde va participa la şedinţa Comisiei mixte moldo-române de colaborare economică şi integrare europeană.

În acest cadru se vor examina perspectivele cooperării bilaterale în domeniile comerţului, industriei şi energiei, transporturi, turism, reglementare tehnică, standardizare, metrologie, acreditare, evaluarea conformităţii cooperării vamale. Analiştii susţin că Greceanîi nu are mandate să negocieze şi subiectul mai sensibil – Convenţia privind micul trafic – deoarece este prea complicat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite