Voronin, mulţumit de “pacificatorii” ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce s-a plimbat cu premierul Vladimir Putin printre butoaiele cu vin de la Cricova şi borcanele cu murături de la reşedinţa sa din Holercani, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir

După ce s-a plimbat cu premierul Vladimir Putin printre butoaiele cu vin de la Cricova şi borcanele cu murături de la reşedinţa sa din Holercani, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, laudă activitatea “forţelor ruse de menţinere a păcii’’ din Transnistria. Într-un interviu acordat agenţiei Itar-Tass, liderul de la Chişinău a menţionat că, datorită “pacificatorilor’’, situaţia din regiunea separatistă se află sub control.

“Important este ca la noi să nu se întâmple ceea ce s-a întâmplat în Caucaz“, a spus Voronin care a făcut apel la acţiuni grabnice pentru vindecarea “acestei răni sângerânde de pe trupul Republicii Moldova”, acţiuni care să ducă la rezultatul final: reunificarea ţării.

Declaraţia preşedintelui Republicii Moldova vine după întrevederea cu premierul Vladimir Putin, care s-a aflat la sfârşitul săptămânii trecute la summitul CSI de la Chişinău. În acest context, Moscova readuce în discuţie planul Kozak, care presupune federalizarea Republicii Moldova şi menţinerea prezenţei militare ruse cel puţin până în 2020.

 Pe de altă parte, într-un interviu acordat postului de radio Ecoul Moscovei, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia nu va renunţa la misiunea sa de menţinere a păcii în Transnistria, întrucât aceasta nu afectează actualele formate de negocieri.

Lavrov a dat de înţeles că Moscova nu este interesată în acest moment de accelerarea eforturilor de găsire a unei soluţii pentru Transnistria. Analiştii susţin că Rusia aşteaptă rezultatul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale de la Chişinău, din primăvara anului viitor, înainte de a mai avea iniţiative în privinţa Transnistriei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite