Voronin, în aşteptarea „ţarului“ Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul rus vine la summitul CSI de la Chişinău cu „planuri măreţe“ pentru Transnistria. Criza transnistreană va fi principalul subiect de discuţii la întâlnirea de mâine a preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, cu premierul Vladimir Putin.

Şefii de guvern ai ţărilor membre CSI sunt aşteptaţi vineri la Chişinău. Tot atunci va avea loc şi vizita de lucru a premierului Vladimir Putin în capitala moldoveană.

Este pentru prima dată în ultimii cinci ani când un oficial rus de rang atât de înalt vine în Republica Moldova. Cotidianul „Nezavisimaia Gazeta“ reaminteşte că, în 2003, după ce aflase că Vladimir Voronin nu va semna planul Kozak de reglementare a conflictului transnistrean, propus de Rusia şi acceptat iniţial de regimul de la Chişinău, Vladimir Putin, pe atunci aflat la „cârma“ Kremlinului, şi-a anulat vizita în Republica Moldova.

Krelinul, în căutarea unui model

 Cu o zi înainte de sosirea şefului guvernului de la Moscova, oficialii de la Chişinău sunt convinşi că, mutându-se de la Kremlin la Casa Albă - sediul guvernului rus -, Putin nu a uitat de „memorandumul Kozak“.

Statutul Transnistriei va fi, de altfel, principalul subiect al întâlnirii Voronin - Putin. Prezenţa premierului rus la Chişinău vine în contextul în care Moscova îşi face din ce în ce mai simţită prezenţa în discuţiile legate de Transnistria.

Pentru a arăta Occidentului că poate rezolva conflictele îngheţate şi pe cale paşnică, după conflictul din Georgia, Kremlinul a încercat - fără succes deocamdată - să-i aducă la aceeaşi masă pe preşedintele Vladimir Voronin şi pe liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov.

Cei doi ar fi urmat să se întâlnească în septembrie sau octombrie pentru a discuta despre semnarea unei declaraţii comune cu privire la soluţionarea conflictului transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Documentul ar urma să fie semnat de Voronin şi Smirnov la Kremlin, în prezenţa preşedintelui Dmitri Medvedev, înainte de reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO din decembrie, unde se aşteaptă discuţii despre conflictul din Georgia.

După două luni de tergiversări, Smirnov s-a declarat gata să se întâlnească cu Voronin, cu condiţia ca la această întrevedere să fie prezenţi cât mai mulţi ziarişti.

Aşteptări şi socoteli

Politicienii moldoveni aşteaptă ca perdeaua de ceaţă care învăluie astăzi tot ce se referă la negocierile neoficiale dintre Moscova şi Chişinău se va ridica după discuţiile dintre Putin şi Voronin.

Presa rusă vorbea ieri despre o posibilă sacrificare a lui Smirnov, care irită Kremlinul pentru că nu acceptă convorbiri directe cu Voronin, deşi i-a promis acest lucru lui Medvedev.

„Însă dacă se pune problema demiterii liderului transnistrean, aceasta va avea o importanţă mai mare doar pentru partea moldoveană. Rusia o va utiliza ca pe o monedă de schimb într-un târg mai serios, ce ţine de perspectivele integrării Republicii Moldova în NATO şi menţinerii prezenţei militare ruseşti în această regiune“, menţiona „Nezavisimaia Gazeta“.

Georgia spune „niet“

Georgia a anunţat că nu va participa la reuniunea de la Chişinău. Parlamentul de la Tbilisi a votat în unanimitate la 14 august retragerea ţării din CSI, la câteva zile după izbucnirea războiului ruso-georgian. Formal însă, Georgia va face parte din CSI încă 12 luni, potrivit regulamentului organizaţiei, pentru soluţionarea unor chestiuni de ordin tehnic.

Comunitatea Statelor Independente a fost constituită după destrămarea URSS de către 12 din cele 15 foste republici sovietice (cu excepţia statelor baltice), fiind considerată de experţi o organizaţie prin care Rusia îşi menţine rolul dominant în fostul ei spaţiu.

Pregătiri

Pentru cele două zile ale summitului, oficialii de la Chişinău au decis să restricţioneze circulaţia rutieră în centrul capitalei.

Partidul Liberal va organiza o acţiune de protest azi, în preajma clădirii unde se va desfăşura reuniunea, pentru a cere Rusiei să-şi retragă efectivul militar din Republica Moldova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite