Voronin atacă România de la urne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voronin atacă România  de la urne
Voronin atacă România de la urne

Liderul comuniştilor cere Bucureştiului să renunţe la trecutul său istoric, dacă vrea relaţii bune cu Republica Moldova. Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova mai spune că regimul de vize pentru România va fi ridicat doar atunci când UE va elimina vizele pentru cetăţenii moldoveni.

Liderul comuniştilor de la Chişinău şi totodată preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a întreţinut şi ieri, în timpul votului, atmosfera tensionată din timpul campaniei electorale.

El a declarat, la ieşirea de la urne, că România trebuie „să se dezică de trecutul său istoric“ şi de „naţionalism“ dacă vrea să aibă relaţii bune cu Republica Moldova. Voronin a precizat, de asemenea, că regimul de vize pentru România va fi ridicat doar atunci când Uniunea Europeană va elimina vizele pentru cetăţenii moldoveni.

Liderul comunist nu a uitat să mulţumească Rusiei pentru sprijinul acordat după alegerile din aprilie. Referindu-se la situaţia de după alegeri, şeful comuniştilor a spus că aşteaptă să vadă cine va intra în Parlament pentru a lua o decizie în privinţa unor posibile alianţe, potrivit Deutsche Welle.

Lupu exclude o coaliţie cu Voronin

În ceea ce-l priveşte, preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, care a dezertat din Partidul Comuniştilor la puţin timp după evenimentele violente postelectorale din aprilie, s-a pronunţat „pentru relaţii echilibrate între Chişinău şi Bucuresti şi pentru abolirea regimului de vize“.

Lupu a exclus o coaliţie cu Partidul Comuniştilor. „Cunosc mentalitatea conducerii acestui partid şi ei nu pot să acţioneze în interesul naţional al Republicii Moldova. Au mai existat partide, care au intrat cu ei în coaliţie şi acum nu au şanse de trecere în Parlament“, a spus liderul PD. 

În schimb, presei ruse, Marian Lupu, al cărui partid ar putea înclina balanţa în favoarea comuniştilor sau a opoziţiei liberale, i-a declarat că nu şi-a schimbat ideologia odată cu retragerea din PCRM.  

Nereguli constatate de observatori

Un cetăţean moldovean care s-a prezentat la vot ieri a descoperit că în lista electorală apare o persoană necunoscută care ar locui în apartamenrul său, scrie Jurnal de Chişinău.

„La noi în apartament sunt încrise trei persoane, însă când am venit să votez, am depistat că mai locuieşte una“, a declarat Svetlana Cotur . „Mai straniu este faptul că seria buletinului avea doar şapte cifre în loc de opt“, a precizat ea. „Când am întrebat preşedintele secţiei de votare, aceasta mi-a spus că este problema mea“, a adăugat Cotur.

image

Preşedintele Vladimir Voronin la vot Foto: AFP



Şefa secţiei de votare, Ala Carp, a declarat că acesta este al doilea caz identificat de la deschiderea secţiei . „Noi, aici, nu putem face nimic, ei trebuie să sune la primărie şi să rezolve singuri problema“, a conchis preşedintele secţiei de votare.

Până şi preşedintele Partidului Democrat Liberal din Republica Moldova (PLDM), Vlad Filat, a declarat că a descoperit în lista de alegători două persoane străine care ar fi avut domiciliul la adresa lui, relatează agenţia Unimedia.

Bolnavii psihic de la sanatoriul din localitatea Cocieri au fost aduşi cu ambulanţele la secţia numărul 14, unde au votat aşa cum au fost instruiţi înainte, susţine şi publicaţia „Jurnal de Chişinău“. „Am primit indicaţia să votăm numărul 1“, a declarat unul dintre bătrânii care au ieşit din cabina de vot. „Da oare am votat cum trebuie, că eram fără ochelari?“, se întreba o altă bătrână, care tocmai îşi exercitase dreptul de vot. La numărul 1 pe buletinul de vot figura Partidul Comuniştilor.

Prezenţa la urne, peste aşteptări

La ora 18.00 aproximativ 40 la sută dintre alegătorii se prezentaseră la urne. În Chişinău, prezenţa la vot era la ora 18.00 de 39,9 la sută. Deşi alegerile s-au organizat într-o zi lucrătoare, moldovenii din diasporă tot s-au prezentat într-un număr destul de mare la vot. Cei mai mulţi în Italia şi România.

Cel puţin 1.800 de cetăţeni moldoveni votaseră până la ora locală 15.00 în cele două secţii de votare organizate în sediile Ambasadei Republicii Moldova de la Roma şi la consulatul general de la Bologna. La cele două secţii de votare organizate în Bucureşti votaseră la ora 16.30,  2.083 de persoane. Aceste date arată că alegerile vor fi valabile.

image

Am descoperit în lista electorală două persoane străine, care ar fi locuit la mine în casă.

image


Vlad Filat
liderul PLDM

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite