Lupu se leapădă de Voronin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Parlamentului de la Chişinău părăseşte Partidul Comuniştilor înaintea alegerilor legislative anticipate. Demisia lui Marian Lupu ar putea reprezenta un semn că partidul aflat la putere în Republica Moldova începe să se dezbine.

Mai citeşte şi:

Voronin: Lupu a plecat din partid pentru că nu a fost propus preşedinte
Raport SUA: Presa moldoveană este intimidată de oficiali
Basarabenii trec înot Prutul pentru a găsi un loc de muncă în România
În preajma anticipatelor din R. Moldova, România trebuie să aibă o retorică mai echilibrată - expert
Vladimir Ţurcanu: „Eu am negociat arborarea steagului UE pe Preşedinţie"

„Interesul naţional nu poate fi monopolizat de un singur partid şi folosit ca instrument de manipulare, divizând societatea în patrioţi şi trădători”, a declarat, ieri, Marian Lupu, înainte de a-şi anunţa demisia din Partidul Comuniştilor.

Fost „număr doi” pe listele acestui partid la alegerile din 5 aprilie, Lupu şi-a anunţat oficial plecarea din formaţiunea condusă de Vladimir Voronin chiar înainte de învestirea, în Parlament, a noului guvern condus de Zinaida Greceanîi. În faţa presei, el a criticat dur politica comuniştilor, motivând că nu mai vrea să ia parte într-o viitoare campanie pentru anticipate „în care se va merge pe ameninţări, şantaj şi cu un limbaj injurios”.

„Ce voi face mai departe urmează să decid. Deocamdată, nu voi conlucra cu cele două extreme politice (puterea comunistă şi opoziţia liberală ), care riscă să devină şi ridicule”, a mai afirmat Lupu. În ultimii şase ani, Lupu a avut o ascensiune rapidă pe scena politică de la Chişinău.

De la funcţionar în cadrul ministerului Economiei şi Comerţului, a fost numit ministru adjunct, apoi ministru. În 2005, a fost ales preşedinte al Parlamentului, iar ulterior a devenit membru al PCRM. Lupu este considerat unul dintre liderii aripii reformatoare a Partidului Comuniştilor, iar în ultimii doi ani au circulat zvonuri despre relaţiile reci dintre el şi Voronin. În ciuda speculaţiilor însă Lupu a candidat pe listele comuniştilor la legislativele din aprilie, fiind considerat unul dintre favoriţi la funcţia de preşedinte al ţării.

Strategie sau disidenţă?

Demisia lui Marian Lupu a fost primită cu rezervă la Chişinău. Opoziţia liberală din Parlament crede că Lupu „a plecat ca să rămână”, adică pentru a aduce în viitorul Parlament un nou pol centrist social-democrat care să se alieze cu comuniştii.

„Nu oricine pleacă din PCRM şi mai ales cu astfel de declaraţii. Sunt două versiuni – fie Marian Lupu a înţeles, în sfârşit, că se numeşte crimă ce fac comuniştii în această ţară, fie el a fost impins, intenţionat, de PCRM în tabăra democraţilor”, a declarat liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat.

Analiştii susţin, de asemenea, că Lupu ar putea fi un „cal Troian” în curtea opoziţiei, în campania electorală pentru anticipate. Fostul consilier prezidenţial Mark Tkaciuc vede în retragerea lui Lupu un gest de „isterie”, dar recunoaşte că aceasta este o pierdere.

Preşedintele Voronin a declarat însă că plecarea lui Marian Lupu din partid vine după ce formaţiunea a înaintat o altă candidatură la funcţia de şef al statului.

Potrivit lui Voronin, “nimeni nu va regreta” plecarea lui Marian Lupu deoarece „în partid este o atitudine foarte serioasă faţă de aceste procese“. „Este bine că au loc astfel de procese care demonstrează că partidul este un organism viu“, a precizat Voronin. El a adăugat, de asemenea, că ţara a avut de suferit în urma guvernării lui Mihail Gorbaciov sau a lui Petru Lucinschi. “Nu avem nevoie de astfel de activişti ca Gorbaciov sau Lucinschi”, a subliniat liderul de la Chişinău. 

Într-o atmosferă tensionată, Parlamentul de la Chişinău a învestit ieri noul guvern condus de Zinaida Greceanîi, care păstrează aproape identică componenţa vechiului cabinet.

Comuniştii trag de timp

Momentul a fost presărat cu mai multe incidente: Voronin a tăiat de mai multe ori microfonul deputaţilor din opoziţie şi a chemat, ostentativ, ambulanţa la Parlament. Pe acest fundal, Legislativul de la Chişinău nu a fost dizolvat ieri, cum declarau anterior comuniştii, urmând ca deputaţii să se mai întrunească în cel puţin două şedinţe – vineri şi lunea viitoare – pentru a vota cadrul legal necesar activităţii Guvernului şi modificări la legislaţia electorală.

Voronin, care este şi preşedinte al Parlamentului, ar urma să fixeze printr-un decret data alegerilor parlamentare anticipate, cel mai probabil pentru începutul lunii august.

FMI amână Moldova

Negocierile Fondului Monetar Internaţional cu Moldova s-au amânat  până la toamnă, din cauza evoluţiilor politice din ţară, a anunţat şefului misiunii Departamentului Europa al FMI, Graeme Justice, după întrevederea cu preşedintele Vladimir Voronin. Anunţul vine în contextul în care criza globală se face simţită din plin în Republica Moldova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite