Voronin: Vom face tot posibilul să nu ajungem la anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voronin: Vom face tot posibilul să nu ajungem la anticipate
Voronin: Vom face tot posibilul să nu ajungem la anticipate

Vladimir Voronin, liderul comuniştilor şi preşedinte în exerciţiu, a afirmat ieri, pentru postul public de televiziune Moldova 1, că partidul său nu doreşte organizarea de noi alegeri anticipate şi vor face face tot posibilul ca să nu se mai calce "pe aceleaşi greble ca şi după alegerile anterioare".

Pentru a evita noi alegeri anticipate, cel puţin opt comunişti ar trebui să voteze un şef de stat împreună cu deputaţii din fosta opoziţie, care au constituit coaliţia de guvernare Alianţa pentru Integrare Europeană. Acest moment este considerat a fi piatra de încercare a actualului Parlament.

Voronin a declarat că, până în acest moment, nu a primit nicio propunere oficială de la coaliţia “Alianţa pentru Integrare Europeană” şi nici de la “un oarecare partid în parte”, relatează Unimedia.

Încă nu ne putem expune (pe marginea perspectivelor acestui dialog – n.red), deoarece cunoaştem doar ceea ce scrie presa şi asta nu poate fi comentat. Sunt lucruri foarte serioase pentru ţară”, a mai adăugat liderul comuniştilor.

Liderii coaliţiei partidelor democrate au anunţat că vor iniţia în zilele următoare “un dialog” cu Partidul Comuniştilor şi, nicidecum, “negocieri”.

Comuniştii nu au aceleaşi idei în ceea ce priveşte viitorul şef al statului


De cealaltă parte, doi dintre fruntaşii PCRM au enunţat idei diferite despre posibila votare a candidaturii propuse de “Alianţa pentru Integrare Europeană” pentru funcţia de şef al statului. În timp de Mark Tkaciuk a lăsat să se înţeleagă că PCRM ar putea vota pentru candidatura coaliţiei în anumite condiţii, Vladimir Ţurcan declara luni, pentru presa rusă, că deputaţii comunişti nu vor vota pentru “un trădător” (avându-l în vedere, potrivit Kommersant, pe Marian Lupu – n.r.).

Vladimir Ţurcan a mai afirmat că PCRM pretinde una dintre cele trei funcţii importante în stat – preşedinte, prim-ministru sau preşedintele Parlamentului şi că doar în aceste condiţii va vota împreună cu Alianţa pentru Integrare Europeană un nou preşedinte. Comuniştii vor, în plus, un candidat neafliat politic.

Partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană au declarat însă de mai multe ori că viitorul preşedinte trebuie să facă parte din una din cele patru formaţiuni din AIE, cea mai des vehiculată candidatură pentru acest post fiind cea a preşedintelui PD, Marian Lupu.

"Comuniştii vor rămâne doar cu dorinţele de a deţine unul dintre cele trei funcţii în stat", a declarat, ieri, preşedintele PLDM, Vlad Filat.

Deputaţii legislativului ales la 29 iulie, unde 48 de mandate revin comuniştilor, iar 53 – celor patru partide din Alianţa pentru Integrare Europeană, îşi vor primi legitimaţiile vineri, 21 august.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite