Vladimir Voronin riscă până la zece ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Voronin ar putea fi anchetat penal în legătură cu protestele din aprilie
Vladimir Voronin ar putea fi anchetat penal în legătură cu protestele din aprilie

Fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin riscă o condamnare la maxim zece ani de detenţie şi achitarea de daune în valoare de 1,5 miliarde de dolari dacă va fi găsit vinovat în procesul intentat de omul de afaceri Anatol Stati.

Fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin a fost dat în judecată de omul de afaceri Anatol Stati, preşedintele ASCOM Group, în aprilie, potrivit Jurnal de Chişinău.

Este vorba de scrisoarea defăimătoare pe care a expediat-o Vladimir Voronin preşedintelui kazah în legătură cu Anatol Stati şi prin care au fost aduse prejudicii unui om de afaceri autohton, în cazul nostru fiind vorba de ASCOM. În al doilea caz, este vorba de un contract care trebuia semnat în 2006, şi în urma căruia ASCOM urma să livreze gaze la preţul de 77 de dolari. Acest contract nu a fost semnat, deşi ajunsese pe ultima sută de metri. Avem informaţii că Vladimir Voronin a influenţat anularea semnării contractului, a explicat consilierul lui Stati.

Reprezentanţii ASCOM Group îl mai acuză pe Vladimir Voronin că a dus un prejudiciu de 1,6 miliarde de dolari cetăţenilor moldoveni.

Este o scrisoare în care autorităţile kazahe sunt informate eronat despre pericolele şi problemele pe care companiile lui Stati le-ar putea aduce statului kazah. După această scrisoare, autorităţile din Kazahstan au iniţiat controale, au deschis dosare penale şi administrative care au dus la confiscarea bunurilor imobile şi materiale ale companiilor din grupul ASCOM, Tolkineft şi Kazpolmunai, a explicat Diaconu.

Acesta a subliniat că omul de afaceri Anatol Stati a fost prejudiciat cu 1,55 milioane de dolari, iar unul dintre directorii companiilor a fost trimis după gratii patru ani.

Fostul regim a anulat posibilitatea Republicii Moldova de a cumpăra gaze naturale la preţul de 77 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, preţ care este de patru ori mai mic decât cel livrat astazi de Gazprom, afirmă Artur Lungu, vicepreşedinte al grupului ASCOM.

La sesizarea lui Anatol Stati şi pe baza acestor cazuri, Procuratura Generală a început, la 30 aprilie, urmărirea penală împotriva lui Vladimir Voronin. Dacă va fi găsit vinovat de abuz de putere şi implicare ilegală în activitatea unei companii private, Voronin riscă între şase şi zece ani de detenţie şi achitarea unor daune de 1,5 miliarde de dolari, potrivit Jurnal de Chişinău.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite