Vladimir Voronin: "Scutul antirachetă din România va readuce Războiul Rece în Europa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că actualele acţiuni ale ţării noastre în privinţa instalării scutului antirachetă în România nu fac altceva decât să readucă „Războiul Rece” în Europa, după cum anunţă ediţia online a publicaţiei „Moldova Azi”.

Mai mult, liderul Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM) a atacat dur poziţia României şi a preşedintelui Traian Băsescu în privinţa scutului antirachetă, comparând-o cu o coaliţie împotriva Uniunii Sovietice, din cadrul celui de-al doilea război mondial.

Mai citeşte şi:

Nezavisimaia Gazeta: "Unirea României cu Republica Moldova ar destabiliza Europa de Est!"

VIDEO Victimele lui Voronin îşi povestesc drama

„Aceste jocuri ale lui Traian Băsescu amintesc de cele ale lui Antonescu şi Hitler, care au creat o coaliţie antisovietică în timpul celui de-al doilea război mondial”, a fost replica lui Vladimir Voronin în ceea ce priveşte instalarea scutului antirachetă pe teritoriul românesc, după cum informează "Moldova Azi".

În cadrul unei duplex Chişinău-Moscova, Voronin a pus la îndoială faptul că scutul antirachetă este îndreptat doar împotriva unui eventual pericol din partea Iranului, spunând că se creează impresia că revine era „Războiului Rece".

Potrivit lui Voronin, instalarea scutului antirachetă în România pune în pericol atât reglementarea conflictului transnistrean, cât şi statutul de neutralitate al Republicii Moldova.

Alexandr Pikaev, şeful secţiei dezarmare şi reglementare a conflictelor din cadrul Institutului pentru Economia Mondială şi Relaţii Internaţionale din cadrul Academiei de Ştiinţe a Rusiei a declarat în cadrul conferinţei că instalarea scutului antirachetă în România poate crea probleme şi Republicii Moldova, deoarece rachetele de interceptare ar putea lovi eventuala ţintă de asupra acestei ţări.

Pikaev a mai spus că decizia României poate fi tratată ca o politică revanşardă, „îndreptată spre anschluss-ul Moldovei”.
România a fost invitată de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, să participe la dezvoltarea sistemului american antirachetă, iar Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat această propunere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite