Vladimir Voronin a demisionat din funcţia de preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Voronin a demisionat din funcţia de preşedinte
Vladimir Voronin a demisionat din funcţia de preşedinte

Liderul comunist, Vladimir Voronin, şi-a dat astăzi demisia din funcţia de şef al statului, la opt ani de la prima investitură.. Voronin a  cedat astfel puterea ,opozanţilor săi "fără tragere de inimă şi fără încrederea că ei sunt capabili să conducă ţara", potrivit RIA Novosti, relatează UNIMEDIA.

Informaţia privind demisia lui Voronin a fost confirmată de către deputatul comunist Vladimir Ţurcan, precizând că liderul comuniştilor din Republica Moldova nu-şi va prezenta demisia în faţa Parlamentului. Voronin va rămâne simplu deputat în Parlamentul de la Chişinău.



"Nu cred că politicienii, care sunt uniţi doar de emoţii de negare a identităţii propriei ţări şi dorinţa de a-şi împărţi fotoliile puterii (referinţă la AIE – n. red.), sunt capabili să propună societăţii un program eficient de guvernare”, a mai declarat Voronin.

"Nu cred nici în abilităţile lor de a fi o echipă unită, care să conducă ţara şi care să se bazeze pe adevăratele noastre interese naţionale, nu pe propriile lor interese. Nu cunosc experienţe pozitive de guvernare în care conducătorii îşi doresc lichidarea ţării”, a mai adăugat liderul comunist.

Potrivit Constituţiei, în cazul demisiei preşedintelui, interimatul funcţiei este asigurat de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, adică liberalul Mihai Ghimpu, până la desemnarea şi alegerea unui alt preşedinte. În urma alegerilor din 29 iulie, Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), formată din patru partide anti-comuniste, a obţinut 53 din cele 101 de fotolii de deputaţi, deţinând astfel majoritatea în Legislativul moldovean.

Zvonuri privind o posibilă demisie a lui Voronin au apărut încă de la începutul lunii, când noul Legislativ de la Chişinău s-a întrunit pentru alegerea preşedintelui acestui fosr şi pentru a desemna un candidat pentru funcţia supremă în stat.

"În calitatea de preşedinte al Partidului Comuniştilor, nu am de gând ca în acest moment crucial pentru ţară şi pentru partidul nostru să rămân într-o poziţie destul de dubioasă şi ambiguă, exercitând atribuţiile şefului de stat. Nu am nici nici motive morale şi nici politice pentru a deţine această înaltă funcţie în stat. Categoric nu pot sa accept calea pe care vor acum să conducă ţara. Şi din acest motiv, anunţ că trec în Parlament în calitate de simplu deputat, pentru ca să fiu împreună cu partidul", declara Voronin pe 2 septembrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite