Vladimir Voronin şi-a dat întâlnire la Tiraspol cu Igor Smirnov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La final de mandat, liderul de la Chişinău se arată interesat să rezolve dosarul transnistrean. În acest timp, Rusia devine actor major în zonă. După două luni de amânări, preşedintele Vladimir Voronin şi liderul separatist transnistrean Igor Smirnov au stabilit pentru azi o întâlnire la Tiraspol.

Serviciul de presă al preşedinţiei de la Chişinău, cât şi autorităţile nerecunoscute din Transnistria au anunţat că întrevederea va avea loc la Palatul Copiilor din Tiraspol.

Întâlnirea a fost stabilită în condiţiile în care preşedintele Voronin menţiona săptămâna trecută că-i va prezenta lui Smirnov un proiect de lege referitor la statutul Transnistriei în cadrul Republicii Moldova.

În acelaşi timp, liderul transnistrean aşteaptă o reacţie de la Vladimir Voronin pe tema proiectului “acordului de prietenie şi cooperare dintre Republica Moldova şi Transnistria”, a transmis preşedintele Voronin în aprilie. Aceasta va fi a doua întâlnire a celor doi lideri în anul 2008, prima având loc la 11 aprilie, în Bender, după o pauză de şapte ani.

La presiunea Rusiei, Voronin şi Smirnov au stabilit să intensifice negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol pe tema Transnistriei, însă rezultatele s-au lăsat aşteptate.

Cei doi ar fi trebuit să se întâlnească la 25 septembrie, dar în ultimul moment, oficialii de pe cele două maluri ale Nistrului nu au reuşit să se înţeleagă asupra locului unde se va desfăşura aceasta.

Apropieri la îndemnul Rusiei

Preşedintele Republicii Moldova a lansat apoi acuzaţii dure la adresa separatiştilor de la Tiraspol, afirmând că “locul lui Smirnov şi al regimului său separatist este la groapa de gunoi”.

 Pentru Voronin, condiţia pentru orice acord este reluarea negocierilor în formatul “5+2” (Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia, OSCE, UE, SUA), aflate într-un punct mort din 2006.

La rândul lor, separatiştii cer un “acord de prietenie şi cooperare între Republica Moldova şi Transnistria”, o condiţie inacceptabilă pentru Chişinău, care consideră regiunea separatistă parte integrantă a teritoriului moldovean.

Negocierile în formatul 5+2 au fost blocate în 2006, când Tiraspolul a pus condiţia participării la aceste tratative cu statut de parte egală cu Chişinăul.

Din primăvara acestui an, Moscova şi-a intensificat eforturile de reglementare a conflictului transnistrean pe fondul încercărilor Chişinăului de a propune Kremlinului un plan propriu de reglementare transnistreană care să menţină caracterul unitar al statului reunificat.

Rusia a mediat mai multe întrevederi menite să aducă Chişinăul şi Tiraspolul la o masă comună de negocieri. 

Aceste întâlniri au avut loc în afara formatului consacrat de negocieri, ceea ce a îngrijorat mediile diplomatice occidentale, mai ales în contextul unor declaraţii repetate ale oficialilor ruşi privind revenirea la planul Kozak din 2003, ce prevedea un statut federativ pentru statul reunificat.

Un nou raport realizat de 19 reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova spune că UE trebuie să demareze “discuţii internaţionale şi locale informale, pentru început, privind soluţionarea conflictului prin instaurarea unei Administraţii Civile Internaţionale sub egida UE în Transnistria”. 

Neîncredere
Experţii de la Chişinău spun că dosarul transnistrean nu va fi rezolvat până la alegerile parlamentare din primăvara lui 2009. O întrevedere Smirnov-Voronin, realizată sub presiunea Kremlinului, nu va avea în niciun caz efecte pozitive pentru Republica Moldova, arată experţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite