Vladimir Putin lasă de înţeles că ar putea urma o nouă criză a gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul rus Vladimir Putin a atras atenţia că Ucraina pare să aibă din nou probleme în a achita gazul rusesc, lăsând să se înţeleagă că ceea ce s-a întâmplat în ianuarie, când Europa a rămas fără gaze timp de trei săptămâni deoarece au fost sistate livrările de gaz către Ucraina s-ar putea repeta.

"Se pare că avem din nou probleme cu plăţile pentru livrările către Ucraina. Este regretabil", a declarat Putin.

Cu iarna care bate la uşa, Europa are toate motivele de îngrijorare la orice început de conflict între Moscova şi Kiev, deoarece un sfert din gazul consumat în UE provine din Rusia, dintre care 80% trece prin Ucraina.

Pe 1 ianuarie Moscova a sistat furnizarea de gaze către Ucriana, deoarece nu a căzut de acord cu Kievul asupra achitării datoriei şi asupra preţului de furnizare a gazului pentru acest an. După o săptămână, compania rusească Gazprom a oprit livrarea de gaze către statele din Uniunea Europeană, acuzând Ucraina că fură din rezerva de gaze destinată consumatorilor din spaţiul comunitar.  Kievul a negat aceste acuzaţii, însă în urma conflictului dintre cele două ţări au avut de suferit 20 de ţări europene.  Criza gazului s-a încheiat pe 19 ianuarie prin semnarea la Moscova a contractului de furnizare a gazelor din Rusia acordul pentru tranzitul gazului rusesc prin Ucraina pentru următorii zece ani.

În acord se stipulează că Ucraina, ţară de tranzit pentru gazul rusesc, va plăti pentru mia de metri cubi cu 20% mai puţin faţă de beneficiarii europeni, respectiv 450 de dolari.

Acelaşi acord prevede ca Ucraina să nu majoreze taxele de tranzit pentru gazele provenite  din Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite