Vladimir Putin „se antrenează“ pentru Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin „se antrenează“ pentru Kremlin
Vladimir Putin „se antrenează“ pentru Kremlin

Campania populistă de imagine a premierului rus îi determină pe analişti să se întrebe când va face rocada cu Medvedev. Experţii spun că Dmitri Medvedev a fost adus de Putin la Kremlin doar pentru a-i ţine scaunul cald. Acţiunile premierului întăresc această idee.

Firma americană de consultanţă Eurasia Group prog­nozează demisia preşedintelui rus Dmitri Medvedev înainte de expirarea mandatului său de patru ani, pe care l-a preluat oficial de la Vladimir Putin în mai 2008.

În opinia experţilor americani, eşecul democraţiei în Rusia şi dezamăgirea populaţiei în structurile puterii de stat vor duce la schimbarea preşedintelui în Rusia, iar în locul lui Dmitri Medvedev va veni predecesorul său Vladimir Putin, în prezent prim-ministru.

Premierul îşi conservă imaginea

Conştient că vin vremuri grele pentru el, din postura de prim-ministru, Vladimir Putin a început de câteva luni o campanie populistă de imagine. Mai întâi a dat spectacol pe seama celui mai bogat om din Rusia, magnatul Oleg Deripaska, pe care l-a forţat să îl însoţească în oraşul Pikalevo, ce a fost scena celor mai serioase nelinişti sociale de la începutul criziei.

Localnicii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de pierderea locurilor de muncă şi neplata salariilor la una dintre fabricile patronate Deripaska, blocând, pe o distanţă de 300 de kilometri, circulaţia pe o importantă arteră rutieră.

Putin a pozat în salvatorul oraşului. S-a răstit la magnat în timp ce vizitau combinatul de ciment: „De ce a fost atât de neglijată această fabrică? Aţi transformat-o într-o groapă de gunoi. De ce fugeaţi toţi ca gândacii înainte să vin aici? De ce nu aţi fost în stare să luaţi decizii?“, i-a reproşat fostul lider de la Kremlin.

Mai mult, Putin i-a ordonat oligarhului să plătească, până la sfârşitul zilei, toate salariile restante, care se ridicau la suma de aproape 900.000 de euro, şi acesta s-a conformat ordinului.

Din acelaşi registru face parte şi primul editorial semnat de premier în revista “Pionnier”, unde îi sfătuieşte pe patroni să nu se grăbească să concedieze lucrători din cauza crizei economice fiindcă, de cele mai multe ori, vor găsi oameni mai slab pregătiţi. „Oamenii trebuie daţi afară în mod corect, numai dacă există dovezi clare.

Nu profitaţi de eventuale conflicte între angajaţi pentru a concedia o persoană sau alta. Dimpotrivă, încercaţi să-i împăcaţi. Pot să vă spun că, dacă n-aş fi intervenit în unele conflicte când eram preşedinte, nu ar mai fi existat guvern în Rusia de mult timp”, i-a sfătuit Putin pe angajatorii ruşi. 

Grijă pentru banii şi sănătatea ruşilor

„Tătucul“ Putin se arată preocupat şi de bugetul şi sănătatea familiilor ruse. Recent, premierul rus şi-a oprit convoiul de maşini în faţa supermarketului Perekrestok deţinut de retailerul X5, situat în apropierea sediului guvernului. În faţa cumpărătorilor uluiţi, i-a certat pe şefii magazinului pentru preţurile prea mari la cârnaţi şi carne. Imediat, X5 a anunţat reducerea preţurilor la alimente.

image

Premierul, în vizită neanunţată la un supermarket  Foto: Epa

Tot din grijă pentru banii ruşilor „Tătucul“ a ordonat ca toate cazinourile din Rusia să fie închise şi apoi exilate în zone special delimitate, cum ar fi Siberia.

Putin a dorit chipurile să dea o lovitură mafiei din domeniu şi să-i salveze pe bătrânii care îşi „cheltuiesc ultima copeică“ la jocurile de noroc. Îngrijorat de faptul că ruşii sunt băutori înrăiţi mai ales de votcă, Putin a cerut sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru rezolvarea problemei, sugerând elaborarea unui pachet de norme şi campanii de educare a cetăţenilor pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos.  

Naţionalismul prinde bine

După întâlnirea cu preşedintele american, Barack Obama, Putin a mers la un club de motociclişti, „Lupii Nopţii“, care urmau să plece într-o expediţie „patriotică“ în Ucraina. A fost întâmpinat de preşedintele clubului, Aleksandr Zaldostanov, un bărbat uriaş, cu barbă şi părul lung, cunoscut sub porecla „Chirurgul“, care se pregătea să dea semnalul plecării într-o călătorie de 1.500 de kilometri, însoţit de sute de prieteni.

image

Putin, la clubul motocicliştilor „Lupii Nopţii“  Foto: Afp

Ei vor merge la festivalul internaţional al motocicliştilor, care a avut loc la sfârşitul acestei săptămâni la Sevastopol, în sudul Ucrainei. Festivalul a fost dedicat anul acesta flotei ruse a Mării Negre, staţionată în acest port. Putin le-a oferit motocicliştilor un drapel rus, care să le aducă noroc. În aceeaşi zi, premierul a vizitat o fabrică de combine agricole şi lanurile de grâu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite