Viitor sumbru pentru stânga europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitor sumbru pentru stânga europeană
Viitor sumbru pentru stânga europeană

Alegeri Sondajele arată că laburiştii britanici, socialiştii francezi, italieni, germani şi spanioli vor pierde alegerile europarlamentare.Analiştii politici vorbeau despre o întoarcere a electoratului european către stânga, din cauza crizei economice, însă anchetele sociale demonstrează exact contrariul.

Partidele de stânga din cele mai puternice state europene vor obţine rezultate cu mult sub aşteptări la alegerile europarlamentare ce vor avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, relevă sondajele de opinie organizate în Marea Britanie, Franţa, Germania, Spania şi Italia.

Scăderea dramatică a partidelor de stânga în sondaje are loc în ciuda faptului că majoritatea analiştilor susţineau până în urmă cu doar câteva luni că electoratul va prefera o guvernare mai protecţionistă pe fondul crizei economice globale.

Cea mai dramatică scădere în sondaje are loc în Marea Britanie, acolo unde Partidul Laburist al primul-ministrului Gordon Brown riscă să se plaseze pe poziţia a treia la alegerile europarlamentare, un loc pe care nu l-a mai ocupat din 1987, informează „The Times”.

Partidul Laburist este creditat într-un sondaj realizat de institutul Populus cu doar 16 la sută din intenţiile de vot. Partidul Conservator, condus de charismaticul David Cameron, se află pe primul loc în opţiunile de vot ale britanicilor, cu 30 de procente.

Surprinzător, pe locul al doilea se află UKIP, Partidul pentru Independenţa Regatului Unit, care face campanie pentru ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană. UKIP este creditat în sondaje cu 19 procente, de trei ori mai mult decât în urmă cu câteva luni.

Cheltuielile abuzive ale unor deputaţi, care fac obiectul unor dezvăluiri aproape zilnice în „Daily Telegraph“ de trei săptămâni, s-au transformat într-una dintre cele mai importante crize politice ale ultimilor ani şi au provocat demisia a 13 parlamentari.

Francezii, seduşi de Sarkozy

Stânga nu se simte mai bine nici în Franţa, unde pe primul loc în sondajele de opinie se află formaţiunea politică de dreapta, UMP, partidul preşedintelui Nicolas Sarkozy. UMP conduce în sondaje cu 26 de procente, cu şapte mai mult decât Partidul Socialist condus de Martine Aubry.

Popularitatea preşedintelui francez este vizibilă nu doar în sondaje, dar şi pe reţelele de socializare. Astfel, Sarkozy are 106.000 „prieteni” pe pagina sa personală de pe reţeaua Facebook, iar cel mai bine plasat lider socialist este Olivier Besancourt, ce are însă numai 17.000 de „prieteni”. Analiştii susţin că francezii s-au obişnuit acum cu mariajul preşedintelui cu fostul model Carla Bruni. Consilierii preşedintelui se temeau iniţial că această căsătorie ar fi putut încheia orice dezbatere referitoare la obţinerea de către Sarkozy a unui nou mandat de preşedinte.

Spania face dreapta

Opoziţia spaniolă de dreapta ar urma să-i devanseze pe socialişti în cadrul alegerilor europene cu două până la patru procente, arată datele a trei sondaje de opinie publicate ieri, informează AFP. Conservatorii din Partidul Popular sunt creditaţi cu aproximativ 43 la sută din voturi, faţă de doar 39,3 la sută, cât au socialiştii. Diferenţa în celelalte două sondaje este de trei, respectiv două procente. Ultimele alegeri legislative din Spania, desfăşurate în martie 2008, au fost câştigate de PSOE (socialiştii), cu 43,6 la sută din voturi, faţă de 40,1 cât a obţinut Partidul Popular.

Berlusconi, „regele“ Italiei

Partito delle Libertà, condus de premierul italian Silvio Berlusconi conduce detaşat în Italia, conform ultimelor două sondaje de opinie, realizate la sfârşitul lunii mai. Formaţiunea politică de dreapta este creditată cu 38 respectiv 40 de procente, fiind urmat de Partido Democratico, de stânga, cu 26 res­pectiv 27 de procente. Partido Democratico a fost condus de Romano Prodi şi de „prietenul“ românilor, Walter Veltroni. Următorul partid de stânga, Italia dei Valori, se află clasat pe locul patru, cu aproximativ 8 procente, pe locul al treilea clasându-se un partid de extremă dreapta, Lega Nord.

Cancelarul conduce detaşat

Formaţiunea creştin-democrată (CDU), a cancelarului german Angela Merkel conduce detaşat în sondajele electorale, cu aproximativ 10 procente mai mult decât socialiştii (SPD). Socialiştii germani au recurs pentru prima dată în istorie la o „campanie negativă”.

Merkel – Sarkozy, campanie comună

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, au publicat ieri, cu o săptămână înainte de alegerile europene, un text comun în care afirmă că aspiră la o „Europă puternică şi protectoare“. În textul publicat concomitent în „Le Journal du Dimanche“ şi în „Die Welt am Sonntag“, cei doi lideri cer tuturor europenilor să meargă la vot.

„Nu există o cale mai bună de a susţine obiectivul unei Uniuni mai puternice într-o lume mai sigură. Dacă Europa vrea, Europa poate“, scriu ei, parafrazând sloganul campaniei UMP, partidul aflat la putere în Franţa. „O Europă puternică nu înseamnă neapărat din ce în ce mai multe competenţe pentru Uniunea Europeană, din ce în ce mai multă legislaţie europeană sau din ce în ce mai multe mijloace financiare“, este mesajul celor doi lideri. În ultimele sondaje la nivelul Uniunii, Merkel şi Sarkozy sunt liderii preferaţi ai europenilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite