Cine divulga presei informaţiile confidenţiale ale Vaticanului. Persoana era un apropiat al Papei şi a fost arestată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vaticanul a confirmat oficial, sâmbătă, identitatea persoanei arestate, ca fiind unul dintre presupuşii autori ai scurgerilor de informaţii confidenţiale, precizând că acesta este în continuare în arest, relatează AFP.

Acesta este majordomul Papei Benedict al XVI-lea, Paolo Gabriele.

"Confirm că persoana arestată miercuri pentru posesie ilegală de documente confidenţiale, găsite la domiciliul său de pe teritoriul Vaticanului, este Paolo Gabriele, care rămâne în arest", afirmă un comunicat al directorului de presă al Vaticanului, părintele Federico Lombardi.

Încă de vineri, presa italiană l-a identificat în persoana majordomului Papei pe autorul scurgerilor de informaţii care au afectat în ultimele luni viaţa Vaticanului şi ierarhia catolică.

"Acuzatul a numit doi avocaţi la alegere (...) şi a avut ocazia de a se întâlni cu ei. Aceştia vor putea să se revadă în fazele următoare ale procedurii", continuă comunicatul, dând asigurări că Gabriele beneficiază de "toate garanţiile juridice prevăzute de codul penal şi de procedura în vigoare în Cetatea Vaticanului".

Jandarmeria vaticanului l-a arestat pe Gabriele miercuri, la aproximativ o lună după crearea unei comisii de anchetă la Vatican, formată din trei cardinali desemnaţi să elucideze cazul scurgerilor de informaţii care afectează micul stat din ianuarie.

Sâmbătă, în Italia a apărut o carte şocantă, "Sua Santita" ("Sanctitatea Sa"), care reproduce zeci de faxuri ultrasecrete al căror destinatar a fost Papa sau care ştia despre ele şi al cărei autor este jurnalistul Gianluigi Nuzzi.

Aceste documente ilustrează numeroase dezbateri interne, de exemplu situaţia fiscală a Bisericii, finanţele institutelor catolice, scandalurile sexuale din rândul Legionarilor lui Hristos sau negocierile cu integriştii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite