A murit Marek Edelman, lider al revoltei din ghetoul evreiesc din Varşovia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A murit Marek Edelman, lider al revoltei din ghetoul evreiesc din Varşovia
A murit Marek Edelman, lider al revoltei din ghetoul evreiesc din Varşovia

Ultimul dintre liderii insurecţiei eroice din ghetoul evreiesc din Varşovia împotriva naziştilor din 1943, Marek Edelman, a murit la Varşovia la vârsta de 90 de ani.

"Marek Edelman, unul dintre comandanţii insurecţiei din ghetoul din Varşovia, combatant al insurecţiei din Varşovia, cardiolog şi militant al opoziţiei democratice în perioada Poloniei comuniste, a murit la Varşovia", a anunţat ieri seară cotidianul Gazeta Wyborcza pe site-ul său de internet.

Edelman a decedat în casa familiei prietenei sale Paula Sawicka, unde a şi locuit în ultimii doi ani. "A murit acasă, înconjurat de prieteni şi de cei apropiaţi", a declarat Sawicka.

"Libertatea trebuie apărată cu orice mijloace"

Cea mai mare parte a vieţii sale de adult a fost dedicată apărării vieţii, demnităţii umane şi libertăţii. Edelman a lupta împotriva naziştilor în revolta din ghetoul evreiesc din Varşovia, înăbuşită de nazişti, apoi în revolta din Varşovia. Pentru eroismul său a fost decorat cu Legiunea de Onoare franceză şi cu cea mai înaltă distincţie poloneyă, Ordinul Vulturului Alb, notează Associated Press.

"Atunci când nu poţi apăra libertatea prin mijloace paşnice, trebuie să recurgi la arme, pentru a lupta cu nazismul, cu dictatura sau şovinismul", afirma Edelman într-un interviu de anul trecut, în apartamentul său din oraşul polonez Lodz, înconjurat de portrete de evrei şi de scene ale Holocaustului. De altfel, Edelman a lucrat în spitalul din Lodz aproape până în ultimele sale zile.

"Omul este rău, prin natura sa omul este o bestie. Tocmai de aceea oamenii trebuie educaţi din copilărie, încă de la grădiniţă, să înţeleagă că nu trebuie să existe ură"
, a fost crezul lui Edelman.

Preşedintele Lech Kaczynski, şocat de veste

"A ajuns la o vârstă frumoasă. A plecat dintre noi ca un om împlinit, deşi a avut mereu conştiinţa tragediei pe care a trăit-o. Nu vreau să spun că era de neînlocuit, nimeni nu este, dar au existat puţin oameni ca Marek Edelman, chiar şi în mediul său, în generaţia sa", a declarat fostul şef al diplomaţiei poloneze Wladyslaw Bartoszewski pentru Gazeta Wyborcza.

"Doresc să prezint condoleanţe familiei lui Marek Edelman, naţiunii poloneze şi naţiunii evreişti. El a fost eroul nostru comun"
, a spus pentru televiziunea publică poloneză fostul preşedinte al Knessetului, Shewah Weiss.

"Preşedintele Lech Kaczynski a fost bulversat de această informaţie"
, a declarat la rândul său Maciej Wypych, ministru delegat pentru relaţiile cu preşedinţia poloneză.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite