Văduva lui Tito a moştenit 2 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Văduva fostului preşedinte iugoslav Iosip Broz Tito, Jovanka, ar urma să intre în posesia a două miliarde de dolari, pe care soţul său i-ar fi depus într-un cont bancar elveţian, scrie cotidianul bosniac "Dnevni avaz", potrivit Agerpres.

Decizia ar fi fost luată în cursul discuţiei pe care Iovanka Broz, acum în vârstă de 84 de ani, a purtat-o săptămâna trecută cu ministrul sârb de interne, Ivica Dacic.

Banii ar proveni din perioada interbelică, când viitorul preşedinte iugoslav ar fi deţinut 30% din Hotelul "Imperial" din Viena.

Publicaţia bosniacă susţine că tocmai aceşti bani ar constitui motivul pentru care ministrul Dacic a promis emiterea rapidă a paşaportului pentru Jovanka Broz, după ce aceasta nu a deţinut vreme de aproape 30 de ani un astfel de document.

Cu toate acestea, Dacic a dezminţit că întrevederea s-ar fi referit la chestiuni financiare, dând asigurări că nu s-a discutat decât despre documente personale şi probleme asemănătoare.

Potrivit "Dnevni avaz", ex-preşedintele iugoslav Slobodan Milosevic ar fi încercat în anii 1990 să ajungă la o înţelegere cu Jovanka Broz cu privire la fondurile lui Tito din Elveţia.

La câteva zile după moartea soţului său, în mai 1980, Jovanka Broz a fost transferată în mijlocul nopţii de la reşedinţa prezidenţială într-o vilă din apropiere, unde ani de zile a trăit practic în arest la domiciliu, din motive niciodată comunicate. Situaţia a rămas aceeaşi după schimbarea politică din Serbia din anul 2000, deşi condiţiile de trai ale fostei consoarte prezidenţiale s-au ameliorat. De trei ani însă, Jovanka Broz deţine din nou un document de identitate şi primeşte o pensie de pe urma soţului său, după ce în anii trecuţi trăia doar din ajutor social.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite