Viktor Ianukovici, invitat la CNN: "Nu sunt marioneta Kremlinului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viktor Ianukovici, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Ucraina, considerat un politician prorus, a declarat marţi seara, într-un interviu în exclusivitate la CNN, că nu este nici protejatul, nici marioneta Kremlinului, şi nu se va ghida nu după interesele Rusiei în luarea de decizii în calitate de şef al statului ucrainean.

Liderul Partidului Regiunilor a declarat pentru CNN că prioritatea principală în relaţiile cu Rusia va fi asigurarea stabilităţii livrărilor de resurse energetice. El a spus că politica noii administraţii ucrainene se va baza pe interese reciproce şi relaţii bune cu Rusia şi UE.

Kievul va continua să coopereze cu Alianţa Nord-Atlantică, însă problema integrării Ucrainei în această organizaţie trebuie decisă prin plebiscit naţional, potrivit lui Ianukovici. El a promis să ia măsuri în vederea unui acord cu Bruxellesul privind comerţul liber şi aducerea standardelor de viaţă ale ucrainenilor la nivelul ţărilor din UE.

După numărarea a 99,99% din voturi, în al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Ucraina, desfăşurat pe 7 februarie, Viktor Ianukovici a ieşit învingător cu 48,95% din voturile exprimate, devansând-o pe contracandidata sa Iulia Timoşenko, care a adunat 45,47% dintre voturi. Cu toate că rezultatele finale nu au fost anunţate oficial, preşedintele rus Dmitri Medvedev l-a felicitat marţi pe Ianukovici pentru "succesul" său electoral.

Ianukovici a numit principalele obiective ale preşedinţiei sale:

unificarea Ucrainei, divizată în două tabere politice în urma acestor alegeri 

propulsarea ţării între primele 20 cele mai dezvoltate economii din lume, în zece ani, cât intenţionează să rămână la putere.

Încrederea ucrainenilor în capacitatea sa de a rezolva aceste probleme i-a asigurat candidatului celui mai mare partid de opoziţie din Ucraina victoria în alegeri, a declarat oficialul rus pentru CNN.

Ianukovici a făcut apel la premierul Iulia Timoşenko să-şi recunoască înfrângerea, care, în opinia sa, a fost o consecinţă a faptului că liderii "revoluţiei portocalii" s-au dovedit incapabili să-şi realizeze promisiunile.

Această ţară a fost democratică în ultimii cinci ani şi actualele alegeri au dovedit aceasta încă o dată. Prin refuzul de a-şi accepta eşecul, Iulia Timoşenko trădează principiile "revoluţiei portocalii", consideră Ianukovici, citat de site-ul CNN.

Blocul politic al Iuliei Timoşenko a declarat marţi că ea îşi va recunoaşte înfrângerea numai dacă va pierde în instanţă. Iulia Timoşenko susţine că nu va recunoaşte victoria lui Ianukovici şi aşteaptă cu nerăbdare un al treilea tur de scrutin. Echipa lui Timoşenko a afirmat că va recunoaşte înfrângerea numai dacă va eşua în demonstrarea în instanţă că Ianukovici a învins datorită fraudelor şi încălcărilor masive.

Andrei Şkil, deputat în Rada Supremă a declarat marţi că echipa Iuliei Timoşenko pune la îndoială corectitudinea votului în peste 1000 de birouri de votare şi urmează să conteste, în special, rezultatele votului la domiciliu, cu urna mobilă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite