VIDEO Ungaria: Partidul de extremă dreapta Jobbik aminteşte de epoca fascistă din anii '40

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Ungaria se fac pregătiri pentru alegeri parlamentare, acestea fiind considerate cruciale pentru viitorul ţării. Posibilele rezultate finale ale scrutinului ar putea aduce în prim plan partidul de extremă dreapta Jobbik, acest lucru fiind asemănat cu o posibilă aducere aminte de trecutul fascist al acestei naţiuni, după cum informează ediţia online a cotidianului britanic „The Telegraph”.

Partidul de extremă dreapta Jobbik ar putea ajunge a doua formaţiune politică a Parlamentului Ungariei, spre consternarea forţelor democratice maghiare, mai consemnează articolul din „The Telegraph”.

Mai citiţi şi:

Jobbik - sponsorizat cu bani ruseşti şi iranieni?

VIDEO Recrutări în Garda Maghiară: jurăminte sfinte şi bocanci negri

Sursa citată precizează că preşedintele partidului Jobbik, Gabor Vona, a promis să scape ţara de interesele străine şi de corupţie, acesta militând sub seviza „Mişcarea pentru o Ungarie mai bună”. Vona a mai precizat că maghiarii vor reprimi „mândria şi identitatea naţională”.

Preşedintele Vona a fost aclamat în localitatea Dunakeszi de sute de susţinători care sunt alături de idealurile celor din acest partid de extremă dreapta. Formaţiunea politică are, ca punct crucial pe agenda sa, minoritatea romă, considerată cea mai mare din ţară. Joddik a promis că va forţa orice persoană care primeşte ajutor social să muncească în folosul comunităţii.

VEZI AICI VIDEO

Entuziasmul cu care este întâmpinat partidul extremist de alegătorii maghiari arată progresele pe care le-a inregistrat Vona, de la crearea Jobbik, în urmă cu şapte ani. Agenda naţionalistă şi retorică de dreapta au fost, atunci, respinse ferm de alegători. La scrutinul din 2006, această formaţiune politică a obţinut un rezultat foarte modest, doar 2,2%, care nu i-a adus niciun reprezentant în Parlament.

Dar acum, lucrurile par să se fi schimbat masiv, spre disperarea democraţilor, care credeau că Ungaria a renuntat definitiv la extremism în 1989, o dată cu căderea comunismului. Gabor Vona mizează pe colapsul din industria grea şi pe şomaj, acesta atingând maximul ultimilor 16 ani, procentul acestuia fiind de 11,2%.

„Celelalte partide sunt anti-ungare”, spune preşedintele Vona, care completează: „Restul formaţiunilor politice maghiare servesc interesele străine şi adâncesc corupţia. Jobbik este singurul partid pregătit să apere interesele ţării şi nu pe cele străine”.

Chiar dacă popularitatea partidului de extremă dreapta Jobbik este în creştere, amintirile sângeroase din timpul celui de-al Doilea Război Mondial sunt în memoria oamenilor, aminteşte „The Telegraph”. În acea perioadă, fasciştii din Ungaria au preluat puterea şi au trimis evreii şi ţiganii în lagărele de concentrare din Germania Nazistă condusă de Hitler.

Mai mult, Jobbik doreşte să rezolve „problema romă”. Preşedintele Gabor Vona spune că va face acest lucru prin măsuri sociale şi nu prin violenţă. Chiar dacă liderul partidului a adoptat o poziţie modernă şi europeană, unii membri din cadrul acestei formaţiuni politice s-au lansat în declaraţii apreciate drept antisemite.

Un fost avocat, Krisztina Morvai, este una dintre imaginile Jobbik. Mamă a trei copii, Morvai acuză faptul că restul Europei o consideră o nazistă, chiar dacă a fost aleasă membru în Parlamentul European. Acest lucru este datorat şi Gărzii Ungare, aliaţă a partidului, dar şi steagului roşu-alb al Jobbik, foarte asemănător cu emblema naziştilor unguri din anii '44.

Liderii Jobbik se dezic de afirmaţiile conform cărora ar fi acuzaţi de rasism, spunând, prin vocea lui Gabor Vona că „atunci când vorbim de problema romă mereu avem astfel de probleme, chiar dacă s-ar putea să rănim sentimentele unora, însă trebuie să vorbim deschis”.

Liderii FIDESZ, probabil viitorul partid de guvernământ, au negat o viitoare alianţă cu Jobbik, în ciuda sprijinului tot mai mare de care se bucură formaţiunea politică de extremă dreapta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite