VIDEO Stalin, principalul vinovat pentru foametea anilor '30 din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iosif Stalin a fost stabilit ca fiind principalul vinovat privind dosarul Holodomor - foametea anilor 1930 din Ucraina. Pe lista acuzaţilor, dată publicităţii de Serviciul de Securitate al Ucrainei, figurează nume precum Stalin, Molotov, Kaganovici. 

Autorităţile ucrainene speră că rezultatele anchetei vor demonstra faptul genocidului la adresa poporului ucrainean şi vor apropia ziua când ideologia comunistă va fi pusă pe acelaşi plan cu cea fascistă, pentru a fi condamnată, notează cotidianul rus Kommersant.



Iosif Stalin a fost declarat principalul acuzat în dosarul privind Golodomorul din Ucraina de către şeful SBU, Valentin Nalivaicenko, care a anunţat în cadrul unei emisiuni televizate că în dosar figurează şi alţi înalţi funcţionari ai fostei URSS, precum şi câţiva foşti lideri regionali din RSS Ucraineană. Potrivit lui Nalivaicenko, dosarul conţine semnături personale şi ordine secrete ale lui Stalin, precum şi materiale care atestă modul în care s-a pregătit operaţiunea de genocid la adresa poporului ucrainean.

Ancheta pe marginea foametei din 1932-1933 a fost demarată de SBU la începutul lui mai 2009. Potrivit lui Andrei Parubii, persoana de încredere a lui Viktor Iuşcenko în actuala campanie prezidenţială, principalul rezultat al anchetei va fi "condamnarea ideologiei comuniste, asemeni celei naziste".

"Nicio ţară civilizată nu va sprijini ideologia comunistă, din vina căreia au fost comise asemenea crime atroce la adresa omenirii, precum Golodomorul", a subliniat Parubii.

Reprezentanţi ai actualului premier ucrainean Iulia Timoşenko sunt convinşi la rândul lor că este doar o chestiune de timp până când Golodomorul va fi recunoscut pe plan internaţional ca genocid.

Forţe politice comuniste se opun

Totuşi, nu toate părţile politice din Ucraina sprijină cursul Administraţiei Iuşcenko în direcţia condamnării Golodomorului şi recunoaşterea lui ca genocid la adresa poporului ucrainean. Deputatul comunist Aleksandr Golub este convins că pretenţiile faţă de ideologia comunistă sunt neîntemeiate, deoarece "potrivit Constituţiei Ucrainei, toate ideologiile sunt permise".

"Ancheta pe marginea aşa-zisului Golodomor este doar o manifestare a luptei politice", a declarat Golub.

Această poziţie este împărtăşită şi de membri ai Partidului Regiunilor condus de Viktor Ianukovici. "Principalii acuzaţi din acest dosar sunt morţi demult! Codul Penal al ţării nu permite emiterea de sentinţe la adresa unui om mort!", a declarat deputatul 'regional' Vadim Kolesnicenko.

Foametea ucraineană (1932-1933), cunoscută şi ca Holodomor, a cauzat moartea a câteva milioane de ucraineni, fiind una dintre cele mai grave catastrofe naţionale din istoria modernă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite