Peste 1.000 de persoane au protestat la Atena / grevă generală la 20 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia se confruntă cu o nouă agonie a grevelor. Mai mult de 1.000 de persoane au defilat miercuri la Atena la apelul sindicatelor elene, care au anunţat o nouă grevă generală împotriva măsurilor de securitate, la 20 mai, după aprobarea unui plan de ajutor masiv, din care Grecia a primit prima tranşă.

Sindicatele îndeamnă la noi proteste, potrivit Associated Press.

Potrivit poliţiei, protestatarii au defilat în faţa parlamentului, scandând Nu juntei FMI-PASOK! (partidul socialist aflat la putere) cu referire la partidul aflat la putere la sfârşitul anilor 1960.

Jos cu dictatura pieţelor, Afară FMI şi UE, Revoltă, toţi în stradă! erau mesajele de pe pancartele manifestanţilor eleni.

Cele două mari centrale sindicale greceşti, din sectorul privat (GSEE) şi public (Adedy), care au organizat această adunare, au chemat la o grevă generală la 20 mai, a patra începând din februarie. Pame, apropiat de partidul comunist (KKE), a declarat că li se asociază.

Muncitorii eleni protestează împotriva reducerilor de pensii, scrie World Socialist Web Site.

Un prim plan de austeritate, anunţat la 2 mai, a determinat, câteva zile mai târziu, o grevă generală ce a paralizat ţara şi a adunat peste 50.000 de manifestanţi pe străzile Greciei. În ciocnirile care au avut loc între protestatari şi foreţele de ordine, 3 persoane au murit, potrivit AFP.

GSEE şi Adedy, ai căror lideri sunt înalţi responsabili ai partidului socialist PASOK, denunţă reducerile de venituri şi pensii care, potrivit unui proiect de lege adoptat marţi de guvern, vor scădea încă în medie cu 7% până în 2015.

Potrivit sondajelor, aproximativ 55% dintre greci acceptă măsurile de austeritate impuse în contrapartida unui plan de ajutor fără precedent al FMI şi UE în valoare de 110 miliarde de euro pe trei ani pentru a salva ţara de la faliment.

Grecia, care a cerut cu o zi înainte o primă tranşă de 20 de miliarde de euro, a încasat 5,5 miliarde de la FMI, potrivitr declaraţiilor Ministerului grec al Finanţelor. La începutul săptămânii viitoare, statul elen va primi o tranşă de 14,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

Deficitul public al Greciei a atins 14% din PIB în 2009, sub pragul european de 3% în 2014.

Watch the latest business video at <a href="http://video.foxbusiness.com/" mce_href="http://video.foxbusiness.com/">video.foxbusiness.com</a>

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite