VIDEO-FOTO-Grevă în Grecia / 3 persoane au murit în ciocnirile dintre protestatari şi forţele de ordine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia elenă a folosit miercuri gaze lacrimogene pentru a dispersa la Atena protestatarii care au încercat să intre în clădirea parlamentului în timpul unui marş împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului, informează Reuters.

UPDATE Criza datoriilor din Grecia poate compromite supravieţuirea euro. Volatilitatea s-ar putea extinde şi în alte state care folosesc moneda unică şi scoate în evidenţă dificultăţile de guvernanţă şi diferenţele economice din regiune, fiind posibil să compromită însăşi supravieţuirea euro, potrivit analiştilor.  Euro, cotat la peste 1,45 dolari pe unitate la începutul acestui an, a coborât, miercuri, sub 1,29 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimele 14 luni.

UPDATE Televiziune şi radiourile din Grecia şi-au întrerupt emisiunile de ştiri pentru 24 de ore

Toate posturile de radio şi de televiziune din Grecia au suspendat miercuri difuzarea buletinelor informative şi a altor emisiuni cu caracter informativ în semn de protest faţă de regimul sever de austeritate economică anunţat de guvern. Jurnaliştii greci au participat şi ei la greva naţională a sindicatelor din sectoarele privat şi de stat.

Trei persoane şi-au pierdut viaţa într-un incendiu izbucnit la o instituţie, potrivit CNN, care citează Agence France-Presse.

Potrivit poliţiei, tineri cu cagule au aruncat cu cocteiluri Molotov într-o agenţie bancară din centrul Atenei, care a luat foc. În instituţie se aflau aproximativ 20 de persoane. Victimele, două femei şi un bărbat, erau angajaţi ai băncii, informează CNN.

Aproximativ 50 de persoane au încercat să intre în clădirea parlamentului. Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa, potrivit unui martor.

Şi la Salonic au avut loc ciocniri între tinerii manifestanţi, care au aruncat cu pietre în magazine şi poliţişti, aceştia folosind de asemenea gaze lacrimogene, potrivit poliţiei. Confruntările s-au produs tot în cadrul unei manifestaţii împotriva planului de austeritate al executivului.

image

 20.000 de persoane s-au adunat miercuri în centrul Atenei şi alte aproximativ 14.000 la Salonic, în nordul ţării, în cadrul grevei generale organizate de marile organizaţiii sindicale elene împotriva planului de austeritate al guvernului, au informat surse ale poliţiei.

Aproape 10.000 de manifestanţi, adunaţi în spatele unui banner, pe care scria luptă împotriva măsurilor antisociale, au ascultat discursurile liderilor celor două mari organizaţii sidincale, Confederaţia salariaţilor din privat şi cea a angajaţilor de la stat , pregătindu-se să defileze.

La Atena, numeroase pancarte ale manifestanţilor cereau ca criza să fie plătită de bogaţi sau criticau UE şi FMI, care au reuşit să obţină de la guvernul grec angajamentul de a adopta măsuri de austeritate draconice în schimbul unui plan de salvarea a Greciei în valoare de 110 miliarde de dolari pe o perioadă de trei ani.

Manifestaţia a fost convocată cu ocazia unei greve generale, a treia începând din februarie, organizată de cele două organizaţii sindicale.

Pame, front sindical al Partidului Comunist, care refuză în mod tradiţional orice manifestaţie unitară, a adunat circa 10.000 de persoane într-un alt loc al capitalei.

Greviştii urmează să mărşăluiască în centrul capitalei până la parlament, unde sunt discutate măsurile de austeritate cerute de UE şi de FMI.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite