VIDEO Chişinău: jocul din umbră al comuniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Chişinău: jocul din umbră al comuniştilor
VIDEO Chişinău: jocul din umbră al comuniştilor

Partidul condus de Vladimir Voronin şi-ar fi anunţat liderii din teritoriu să se pregătească de anticipate. Explozia produsă miercuri seara în centrul Chişinăului convine de minune comuniştilor, care doresc să creeze impresia că noua putere nu controlează situaţia.

Mai citeşte şi:


„Mă tem că, dacă aceşti oameni din fosta guvernare nu vor fi potoliţi, lucrurile ar putea degenera“, a atras atenţia analistul Petru Bogatu, în cadrul unei ediţii speciale de joi seara a „Jurnal TV“.

Chiar dacă nu a fost dovedită implicarea Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM) în explozie, Bogatu a apreciat că „toate aceste lucruri convin comuniştilor“. „Sunt suficiente argumente de a intenta dosar penal pe numele lui Vladimir Voronin, pentru instigare la ură interetnică“, a mai spus Petru Bogatu. La rândul său, analistul politic Nicolae Negru susţine că războiul din campania electorală încă nu s-a terminat.

„Noua putere a chemat la pace, dar PCRM duce un război direct cu noua putere. Sunt acţiuni împotriva celor care se consideră români“, a adăugat Negru. Generalul în rezervă Anton Gămurari a declarat, în cadrul aceleiaşi emisiuni, că el s-a aşteptat la astfel de acţiuni din partea partidelor care au pierdut puterea şi controlul asupra maselor.

Intimidarea democraţilor

„Deţin informaţii că la 6-7 aprilie s-a încercat să se folosească arme şi explozive, dar s-a renunţat la această intenţie pentru a nu înrăi şi mai mult masele. Acum, vedem că au fost utilizate explozibile“, a afirmat Gămurari. Generalul a explicat haosul din ultimul timp din Republica Moldova prin faptul că acum în structurile de forţă se duc lupte interne, dorindu-se ca noua putere să fie intimidată din toate părţile.

„Venind la putere, tânăra guvernare trebuia să fi făcut schimbările momentan, cum trebuie, dar au fost schimbate doar primele persoane, aparatul de jos rămânând antinaţional“, a mai precizat generalul.



Presiuni din UE şi din Rusia

Potrivit lui Nicolae Negru, din partea Occidentului, dar şi a Rusiei, se fac anumite presiuni asupra conducerii PCRM să se împace cu situaţia şi să voteze candidatul „Alianţei pentru Integrare Europeană“ (AIE), Marian Lupu, la funcţia de şef al statului.

Analistul susţine că decizia îi aparţine lui Voronin. „După felul cum se comportă mass-media comuniste, se vede că PCRM se pregăteşte de anticipate“, a subliniat Negru. Comuniştii au reiterat ieri că nu vor prezenta o candidatură pentru funcţia de preşedinte, care urmează să fie ales de Parlament la 23 octombrie, scrie „Jurnal de Chişinău“.

Totuşi, preşedintele Comisiei parlamentare pentru alegerea şefului statului, Ion Pleşca, a declarat că vor exista doi candidaţi pentru scrutin, în condiţiile în care, potrivit legii, scrutinul se poate desfăşura şi cu un singur candidat. Cum partidele aflate la putere mai au nevoie de 8 voturi, premierul Vlad Filat a anunţat joi că a avut o întrevedere cu Vladimir Voronin, în timp ce Marian Lupu spune că a discutat cu mai mulţi lideri comunişti.

Potrivit „Unimedia“, deputatul PCRM Victor Stepaniuc a declarat că alianţa „trebuie să fie deschisă şi pentru colaborare“. Colegul lui, Vladimir Ţurcan, a precizat că un grup de deputaţi comunişti i-a adresat o scrisoare lui Voronin, în care îi solicită să nu permită provocarea alegerilor anticipate prin nealegerea şefului statului. El a precizat pentru Agerpres că această cerere nu înseamnă că PCRM îl va susţine pe Lupu. 

Acord cu UE

Republica Moldova şi UE vor începe de săptămâna viitoare negocierile în privinţa semnării Acordului de asociere, a anunţat, ieri, la Chişinău, premierul Vlad Filat, în cadrul unei conferinţe comune cu ministrul suedez de Externe, Carl Bildt.

„Grenadierul“, identificat

image

Procurorul General al Republicii Moldova, Valeriu Zubco, a anunţat că a fost identificată persoana care a provocat deflagraţia cu o grenadă RG-42 în timpul concertului dedicat Hramului Chişinăului, transmite Info-Prim Neo. Comisia de anchetă a identificat suspectul în baza declaraţiilor martorilor.

Tânărul a fost identificat şi acum este căutat, dar Zubco nu a dat numele persoanei suspectate, pentru a nu prejudicia ancheta. Cel puţin 41 de persoane, majoritatea tineri, au fost rănite miercuri seară, la Chişinău, după o explozie de origine suspectă, produsă în timpul concertului lui Ştefan Bănică jr.

Anchetă la poliţie

Ministrul moldovean de Interne, Victor Catan, a declarat, ieri, că este nemulţumit de modul în care Comisariatul General de Poliţie a organizat menţinerea ordinii publice în timpul festivităţilor din 14 octombrie de la Chişinău, dar şi de activitatea operativă a acestei instituţii. El a solicitat o anchetă internă pentru a stabili dacă poliţiştii şi-au făcut datoria.

Totodată, Catan a anunţat că explozia grenadei de luptă a avut loc în singura zonă din Piaţa Marii Adunări Naţionale care nu este acoperită de camerele de luat vederi instalate pe clădirea Guvernului. Declaraţia ministrului i-a făcut pe unii deputaţi democraţi să se gândească la faptul că explozia a fost planificată de „persoane supărate din structurile de ordine, apropiate fostei guvernări comuniste şi care au fost recent demise“, interesate de destabilizarea situaţiei din Republica Moldova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite