VIDEO Un fost bancher elveţian a predat WikiLeaks date despre conturile secrete ale unor companii, afacerişti şi politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lupta cu băncile şi autorităţile, Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, are o nouă armă: două CD-uri care date despre mai bine de 2.000 de conturi secrete deschise de companii, afacerişti, politicieni sau vedete în paradisurile fiscale, cu scopul de a evita plata impozitelor.

Datele i-au fost oferite fondatorului WikiLeaks de către Rudolf Elmer, un fost angajat al băncii elveţiene Julius Baer.

Mai citeşte şi:

WikiLeaks: Companii europene au contribuit la dezvoltarea programului nuclear iranian

Potrivit lui Elmer, datele colectate în perioada 1990-2009 reprezintă veniturile nedeclarate ale unor celebrităţi bine cunoscute, lideri de afaceri şi parlamentari din SUA, Anglia şi Asia. Assange a promis ca datele vor fi prezentate in totalitate de site-ul WikiLeaks, dar că acest proces va dura câteva săptămâni.

La conferinţa de presă, Rudolf Elmer, care a lucrat timp de opt ani în Insulele Cayman - un renumit paradis fiscal, a precizat că vrea să dezvăluie practicile dubioase în industria financiară.

"Vreau ca societatea sa stie cum funcţionează, deoarece acest sistem este dăunator pentru societate", a declarat Elmer.

Elmer a fost concediat de Julius Baer în urmă cu nouă ani. În două zile fostul bancher va apărea în faţa unei instanţe regionale din Zürich pentru a răspunde acuzaţiilor că a violat legile bancare elveţiene.

Conferinţa de presă în care s-a vorbit despre ce conţin cele două CD-uri reprezintă prima apariţie în public a alui Julian Assange după ce a fost eliberat pe cauţiune, pe 16 decembrie 2010.

Urmăriţi aici conferinţa de presă susţinută de Julian Assange şi Rudolf Elmer.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite