VIDEO Walesa a dărâmat prima piesă a dominoului de la Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lech Walesa a dărâmat prima piesă de domino din lanţul ce simbolizează Zidul Berlinului, dintre care câteva fragmente mai există încă în capitala germană, relatează AFP. Piesele din polistiren, cu o înălţime de 2,5 metri fiecare, au fost decorate de amatori din lume.


Cancelarul german Angela Merkel şi şefii de stat şi de guvern din 30 de ţări au trecut luni seara prin Poarta Brandebourg, simbol al divizării Berlinului, în timpul ceremoniilor organizate cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la căderea Zidului.

"Pentru mine (9 noiembrie 1989 -n.red.) a fost unul dintre cele mai fericite momente din viaţă", a spus Merkel, în faţa a 100.000 de persoane reunite, în pofida ploii, la cel mai celebru monument german. "Fără libertate nu există democraţie, diversitate, toleranţă, Europă unită", a subliniat cancelarul, originar din RDG, citat de NewsIn.

image

Cu câteva minute înainte, preşedintele american Barack Obama, absent de la ceremonii, a intervenit, spre surpriza generală, într-o înregistrare video. "Puţini dintre noi ar fi prezis că într-o zi Germania unită va fi condusă de o femeie intrată prin (Poarta -n.red.) Brandebourg (din fosta RDG - n.red.) sau că aliatul său american va fi condus de un bărbat de origine africană, dar destinul uman este ceea ce îl fac oamenii", a spus Obama.

"Împreună întreţinem flacăra libertăţii pentru toţi cei care trăiesc în obscuritatea tiraniei şi cred în speranţa unei zile mai luminoase", a mai declarat preşedintele american, care se pregăteşte pentru un turneu în Asia şi este reprezentat la Berlin de secretarul de stat Hillary Clinton.



"Berlinezii sunt cei care au distrus zidul ruşinii, zidul pe care fiecare îl credea indestructibil", a subliniat şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy. "Europenii resimt în prezent ceea ce berlinezii cântau în urmă cu 20 de ani: wir sind Brüder, wir sind Berlin (suntem fraţi, suntem Berlin - n.red.)", a adăugat el.

Şi preşedintele rus Dmitri Medvedev şi-a exprimat mândria "că cei 20 de ani care au trecut au marcat începutul unei noi relaţii între Germania şi Rusia". "Popoarele noastre au ştiut să depăşească vechile ranchiune şi să lucreze mână în mână", a adăugat el, în timp ce premierul britanic Gordon Brown a invitat la o lume mai bună.

În mulţime, atmosfera era de bucurie, în pofida ploii. Numeroşi locuitori ai Berlinului, dar şi turişti, i-au ovaţionat pe liderii occidentali.

De asemenea, publicul l-a salutat cu entuziasm pe tenorul spaniol Placido Domingo, care a interpretat marşul "Berliner Luft", al compozitorului german Paul Lincke, considerat imn al Berlinului.

Concerte în aer, focuri de artificii şi un lanţ uman vor marca seara, în timp ce invitaţii lui Merkel vor participa la un dineu organizat la cancelarie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite