VIDEO Val islamofob în Bulgaria: musulman bătut în direct la radio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un deputat bulgar de religie musulmană a fost agresat duminică, în timpul unei dezbateri, de către liderul unui partid ultranaţionalist bulgar.

Preşedintele formaţiunii politice ultranaţionaliste "Ataka" din Bulgaria, Volen Siderov şi deputatul musulman Korman Ismailov, au fost invitaţi duminică, în platoul postului naţional de radio al Bulgariei, tema dezbaterii fiind evenimentele de vineri, din centrul Sofiei, când militanţi bulgari de extremă-dreapta au aruncat cu pietre şi sticle în musulmanii care se rugau la o moschee.

Siderov i-a spus deputatului musulman că "sunteţi emisarii islamismului radical. Promovaţi extremismul. Sunteţi un pericol pentru întreaga Europă" şi că, centrul Sofiei, acolo unde e moscheea, a devenit un "cuib de islamişti".

image

Siderov a prezentat apoi o fotografie care ar demonstra că musulmanii au provocat ciocnirile violente din faţa moscheii. Poza arată un bărbat, la rugăciune, în faţa moscheei, ţinând un cuţit în mână. "Aceştia nu sunt oameni credincioşi, aceştia sunt provocatori, agitatori, instigatori, atacatori", a spus Siderov.

"Va fi prea târziu când unul dintre aceşti oameni va arunca în aer metroul din Sofia. Asta s-a întâmplat în Madrid şi Londra. Extremismul islamic este pericolul numărul unu şi cei care nu îl bagă în seamă fac o greşeală imensă", a spus Siderov.

Deputatul musulman i-a cerut liderului "Ataka" să îşi modereze limbajul, moment în care a fost atacat de Siderov. Emisiunea, transmisă în direct, a fost înteruptă pentru 5 minute.

"Nu am văzut aşa ceva în ultimii 21 de ani"

"Aici s-a anunţat acum 21 de ani căderea regimului comunist şi nu au fost violenţe. Nu am fost nevoit niciodată să despart oameni care se bat în studioul meu. Nu am văzut niciodată aşa ceva, aşa un circ, în 21 de ani de jurnalism", a declarat moderatorul emisiunii, Velişko Konakşiev, ţn timp ce directorul postului de radio a spus că e "inadmisibil ca postul naţional de radio să fie utilizat pentru propagarea urii etnice, religioase sau naţionale".

image

Jocuri politice

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a pus violenţele dintre creştinii şi musulmanii bulgari pe seama campaniei electorale, spunând că, de fapt, nu există o ură între reprezentanţii celor două culte.

Partidul ultranaţionist bulgar "Ataka", cu un discurs împotriva turcilor, a intrat în Parlamentul Bulgariei în 2005, şi a obţinut 21 de mandate (din 240) în legislativele din 2009. Partidul susţine Guvernul conservator minoritar al premierului Boiko Borisov.

Înaintea alegerilor parlamentare bulgare din 2009, ambasadorul de atunci al Statelor Unite în Bulgaria, Nancy McEldowney, trimitea următoarea informare despre partidul Ataka: "(...)retorica partidului este anti-semită, anti-NATO şi anti-UE, anti-SUA, anti-Guvern şi anti-minorităţi (romi şi turci)".

Mai citeşte şi:

Republica Moldova: Se vor ruga la Guvern împotriva Islamului

Egipt: Lupte între creştini şi musulmani

Analiză: Antiislamismul uneşte populiştii din Europa şi din SUA

Vezi aici imagini de la ciocnirile de vineri din Sofia:

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite