VIDEO România, avantajată de realegerea lui Barroso

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO România, avantajată de realegerea lui Barroso
VIDEO România, avantajată de realegerea lui Barroso

Majoritatea analiştilor şi politicienilor români salută realegerea şefului Comisiei Europene. Europarlamentarii PDL, PNL şi UDMR au votat pentru continuitate. Surse socialiste susţin că majoritatea europarlamentarilor PSD au votat împotrivă.

Deputaţii europeni l-au reales ieri, prin vot secret, pe Jose Manuel Durao Barroso în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, pentru un al doilea mandat de cinci ani. Numirea politicianului portughez a fost aprobată cu 382 de voturi pentru, 219 împotrivă şi 117 abţineri, din totalul de 718 voturi exprimate. Pentru a fi reconfirmat, în conformitate cu Tratatul de la Nisa, Barroso  avea nevoie de o majoritate simplă.

Citiţi şi:


EXTREMIŞTII NU L-AU VOTAT

Jose Manuel Barroso a fost susţinut de populari (PPE), de liberali (ALDE) şi de grupul euroscepticilor moderaţi (ECR), formaţiune politică creată în jurul conservatorilor britanici  În schimb, extremiştii de stânga, grupaţi în două grupuri distincte, şi extremiştii de dreapta au votat împotriva candidaturii lui Barroso.

Votul de ieri a creat dispute interne în rândul socialiştilor europeni, ne-au declarat surse europene prezente la dezbateri. Astfel, liderii au militat pentru o „abţinere constructivă“, fiind susţinuţi de portughezi şi de spanioli. În schimb, mai multe grupuri au susţinut acordarea unui vot negativ. Printre aceste grupuri s-au numărat şi socialiştii români, susţin sursele noastre. Cu toate acestea, europarlamentarul român Adrian Severin nea declarat că „social-democraţii din România s-au abţinut constructiv, respectând disciplina grupului politic“.

În final, a avut câştig de cauză poziţia liderilor partidului, ce au nevoie de voturile popularilor, pentru a obţine peste doi ani şi jumătate funcţia de preşedinte al Parlamentului European. În orice caz, la vot, europarlamentarii socialişti nu au respectat cerinţa liderilor. „Orice decizie ar fi luat socialiştii, la nivelul conducerii, calculele noastre arătau că cel puţin 50 dintre ei ar fi votat oricum împotriva lui Barroso“, a declarat, pentru „Adevărul“, o sursă din Partidul Popular European. „În final, estimăm că 50-60 de socialişti au votat împotrivă“, a declarat aceeaşi sursă.

„PRIETENUL ROMÂNIEI“

„Comisia pe care a condus-o Barroso a avut o atitudine corectă faţă de România“, a declarat, pentru „Adevărul“, Emil Hurezeanu. „Barroso a avut un rol esenţial în procesul de aderare a României la UE, la 1 ianuarie 2007“, crede şi europarlamentarul liberal Adina Vălean.

„Pur şi simplu, Comisia ne-a împins de la spate. Fără sprijinul lor, 1 ianuarie 2007 nu ar fi fost un termen realist“, admite Vălean. „România nu are astăzi o politică coerentă faţă de Uniunea Europeană, însă asta este problema noastră, nu a Comisiei“, recunoaşte Vălean.

„Jose Barroso ne-a sprijinit mereu, inclusiv prin intermediul grupului popular. Un exemplu a fost în chestiunea ajutoarelor de stat pentru Ford, pentru că atunci Bucureştiul avea nevoie de un răspuns foarte rapid din partea Comisiei“, a declarat europarlamentarul român Marian Jean Marinescu. „Personal sunt foarte mulţumit deoarece mai multe poziţii ale grupului popular român au fost introduse în programul domnului Barroso“, a explicat Marinescu.

Gigi Becali şi Dumnezeu

Europarlamentarul român Gigi Becali i-a urat lui Barroso ca Dumnezeu să îi dea „ce i-a dat şi lui Solomon, înţelepciune“. Becali l-a asigurat pe Barroso de votul său şi i-a transmis că Europa are nevoie în fruntea Comisiei Europene de un creştin. Becali a ţinut până acum două discursuri în plen şi a terminat de fiecare dată cu „Doamne ajută“. „Nu este pentru prima dată când un europarlamentar face apel la Divinitate în Parlamentul European. Se practică destul de des“, a explicat Marian Jean Marinescu.


REALITATEA.NET - Gigi Becali l-a sfătuit pe Barroso, în PE, să se roage la Dumnezeu pentru a primi înţelepciune precum Solomon. VEZI VIDEO

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite