VIDEO Helmut Kohl despre Margaret Thatcher: "Nu a ieşit din Războiul Rece"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Helmut Kohl despre Margaret Thatcher: "Nu a ieşit din Războiul Rece"
VIDEO Helmut Kohl despre Margaret Thatcher: "Nu a ieşit din Războiul Rece"

Urmând exemplul Marii Britanii, Franţa a deschis în weekend arhivele sale privind căderea Zidului Berlinului, documentele arâtând faptul că Margaret Thatcher s-a opus unificării Germaniei.

Fostul cancelar german Helmut Kohl (1982-1998), fostul preşedinte american George Bush (1989-1993) şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov (1985-1991) s-au reîntâlnit sâmbătă la Berlin cu ocazia aniversării a 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Fostul premier britanic Margaret HIlda Thatcher (1979-1990), care, în vârstă de 84 de ani,  are Alzheimer şi fostul preşedinte al Franţei, Francois Mitterand (1981-1995), care a murit în 1996, au fost marii absenţi de la întâlnire.

Privită de mulţi ca având un rol decisiv în terminarea Războiului Rece, Margaret Thatcher nu a fost la întâlnire şi nu se ştie dacă ea a fost invitată sau nu.


Urmând exemplul Marii Britanii, Franţa a deschis în weekend arhivele sale privind căderea Zidului Berlinului, documentele arâtând că împotrivirea lui Thatcher faţă de unificarea Germaniei. “Franţa şi Marea Britanie ar trebui să se unească în faţa ameninţării germane”, i-ar fi spus ea ambasadorului francez în Londra, potrivit Times.. “Kohl e capabil de orice. A devenit un alt om. Nu se mai cunoaşte, nu se mai controlează. Se crede conducătorul evenimentelor şi acţionează ca şi cum ar fi, a mai zis fostul premierul britanic potrivit arhivei franceze.

Helmut Kohl a spus la întâlnirea cu Bush şi Gorbaciov că “Thatcher spune că Parlamentul European nu ar trebui să aibe nicio putere de decizie, pentru că Westminster nu poate să cedeze nicio bucăţică din suveranitatea sa. Ideile ei sunt pre-Churchill. Crede că era de după Războiul Rece nu s-a încheiat şi susţine că istoria nu a fost corectă - Germania este atât de bogată şi Marea Britanie trebuie să lupte pentru supravieţuire. Au câştigat un război dar au pierdut un imperiu şi economia".

Cei trei au ajuns la un consens tăcut că Thatcher a fost de partea greşită a istoriei.

Potrivit arhivelor diplomatice franceze, Thatcher era îngrijorată că o schimbare bruscă a graniţelor, după războiul Rece, va destabiliza continentul, va clătina NATO şi va reduce şansele de supravieţuire a lui Gorbaciov la Kremlin.

  • Războiul Rece (1947-1991) a fost o confruntare nonmilitară care s-a dezvoltat după Al Doilea Război Mondial între două grupuri de state care aveau ideologii şi sisteme politice diametral opuse, grupuri reprezentate de URSS şi SUA.
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite