VIDEO Preşedintele cecen, acuzat de moartea Nataliei Estemirova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Preşedintele cecen, acuzat de moartea Nataliei Estemirova
VIDEO Preşedintele cecen, acuzat de moartea Nataliei Estemirova

Natalia Estemirova, colaboratoarea organizaţiei neguvernamentale ruse Memorial, a fost răpită miercuri dimineaţa în Cecenia. Ea a fost găsită moartă câteva ore mai târziu în Inguşetia, o republică vecină din Caucazul rus, transmite AFP.

Mai citeşte şi:
VOA: Rusia ridică restricţiile anti-terorism în Cecenia

UPDATE:

                

UPDATE: Organizaţia pentru care lucra militanta Natalia Estemirova îl acuză pe preşedintele cecen
    
Liderul organizaţiei nonguvernamentale cu care colabora militanta rusă Natalia Estemirova îl acuză pe preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, de răpirea şi uciderea cunoscutei activiste, transmite Reuters.

"Ştiu, sunt sigur de asta, cine este vinovat de uciderea Nataliei. Numele său este Ramzan Kadîrov", a declarat preşedintele organizaţiei Memorial, Oleg Orlov, printr-un comunicat postat miercuri noapte de site-ul ONG-ului, www.memo.ru.

"Ramzan o ameninţase deja pe Natalia, a insultat-o, considerând-o un duşman personal", a spus Orlov.

Cadavrul Nataliei Estemirova a fost găsit în jurul orei locale 17.20 (16.20 ora României) într-o pădure din apropiere de Nazran, principalul oraş din Inguşetia. Corpul neînsufleţit prezenta urme de moarte violentă, prin împuşcare.

Răpirea a avut loc în jurul orei locale 8.30 (7.30 ora României).

Natalia Estemirova a primit mai multe premii internaţionale pentru apărarea drepturilor omului în Cecenia. Ea a fost prima laureată a Premiului Anna Politkovskaia, în 2007.


Natalia Estemirova este una dintre cele mai cunoscute colaboratoare ale Memorial în Caucazul rus. Ea a denunţat recent o execuţie arbitrară în regiune, ceea ce le-a displăcut autorităţilor locale proruse, a declarat Aleksandr Cerkasov, membru al ONG-ului.

Consiliul Europei s-a declarat profund şocat: "De câte Natalia Estemirova şi Anna Politkovskaia ucise mai este nevoie pentru ca autorităţile ruse să îi apere pe cei care se luptă pentru drepturile omului?", se întreabă secretarul general al organizaţiei, Terry Davis.



Preşedinţia suedeză a Uniunii Europeene a condamnat uciderea "brutală" a militantei pentru drepturile omului. "Condamnăm această acţiune brutală şi le cerem autorităţilor să încerce să îl găsească pe cel responsabil şi să facă ceea ce trebuie", a declarat ministrul suedeze de externe Carl Bildt, într-o conferinţă de presă organizată la Parlamentul European de la Strasbourg.

Comisarul pentru drepturile omului Thomas Hammerberg a denunţat într-un comunicat "o crimă laşă şi odioasă şi un atac la adresa drepturilor fundamentale ale omului", care necesită un "răspuns ferm şi potrivit". El le-a cerut autorităţilor ruse să lanseze imediat o anchetă imparţială.

"Îmi exprim condoleanţele profunde faţă de familia şi colegii lui Estemirova şi cer autorităţilor ruse să lanseze o anchetă imediată, amănunţită şi imparţială, pentru a asigura (...) pedepsirea vinovaţilor, conform Convenţiei Europene pentru drepturile Omului", a spus comisarul în comunicat.

Thomas Hammerberg consideră că această crimă este o dovadă a faptului că "este nevoie de acţiuni mult mai puternice pentru a apăra membrii organizaţiilor pentru drepturile omului".

Preşedintele Medvedev, indignat


Preşedintele rus Dmitri Medvedev a transmis condoleanţe familiei şi apropiaţilor victimei şi s-a declarat indignat de uciderea Nataliei Estemirova.

Preşedintele "îşi exprimă indignarea faţă de această crimă şi l-a însărcinat pe şeful comisiei de anchetă din Parchet să ia toate măsurile necesare pentru anchetă", a declarat Timakova. "Este evident că această crimă premeditată poate fi legată de activitatea profesională a Nataliei Estemirova. (...) Pedeapsa trebuie să fie cu atât mai mare", a anunţat purtătoarea de cuvânt a Kremlinului Natalia Timakova.

Comparativ cu situaţia jurnalistei Anna Politkovskaia, ucisă la la 7 octombrie 2006, Dmitri Medvedev a reacţionat mai rapid şi în contrast  faţă de predecesorul său Vladimir Putin, comentează AFP.


În cazul Anna Politkovskaia, şi acum rămas neelucidat, Kremlinul a publicat un comunicat laconic, la 48 de ore de la asasinat, după o discuţie telefonică a lui Putin cu omologul său american George W. Bush. Atunci, actualul premier rus a promis că vor fi făcute "toate eforturile necesare" pentru o anchetă "obiectivă".

O zi mai târziu, Putin le-a spus jurnaliştilor germani din Dresden că Anna Politkovskaia nu reprezenta mare lucru pentru Rusia, transmite NewsIn.  "Capacitatea (sa - n.red.) de a influenţa viaţa politică a ţării, în Rusia, era foarte nesemnificativă. (...) Acest asasinat dăunează mai mult Rusiei şi puterilor Rusiei şi Ceceniei (...) decât articolele sale", a declarat în 2006 Putin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite