VIDEO Pregătirile ceremoniei organizate la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului au ajus la final

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Pregătirile ceremoniei organizate la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului au ajus la final
VIDEO Pregătirile ceremoniei organizate la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului au ajus la final

Berlinul a încheiat în weekend pregătirile pentru festivităţile prevăzute luni, la 20 de ani de la căderea Zidului. Sărbătoarea se va deschide la ora locală 20.00, ora României, cu un concert în aer liber al orchestrei Staatsoper din Berlin, sub bagheta dirijorului israeliano-argentinian Daniel Barenboim.

Luni după-amiază, cancelarul german Angela Merkel se va deplasa la podul de la Bornholmer Strasse, care a fost unul dintre primele posturi de frontieră ce s-au deschis în urmă cu 20 de ani şi unde mulţimea s-a adunat. "M-am alăturat acestei mulţimi de oameni şi, la fel ca mulţi alţii, m-am bucurat de acea zi incredibilă", a povestit pe site-ul său Merkel, care va reface traseul luni, împreună cu alţi martori anonimi care au luat parte atunci la evenimente.

În cursul serii, festivităţile vor culmina cu o sărbătoare diplomatico-populară la Poarta Brandenburg, simbolul oraşului şi a fostei diviziune între Est şi Vest.

Fiecare ţară din Uniunea Europeană, care s-a extins la 27 de membri după dispariţia Cortinei de Fier, urmează să fie reprezentată la festivităţile din Berlin. Consultările diplomatice urmează să vizeze în special atribuirea posturilor din noile instituţii pe care UE le-a înfiinţat prin Tratatul de la Lisabona, care intră în vigoare la sfârşitul acestui an.

Liderii celor patru mari puteri care ocupau oraşul vor fi, de asemenea, prezenţi la întâlnire, de la premierul britanic Gordon Brown la preşedinţii francez şi rus Nicolas Sarkozy şi Dmitri Medvedev şi secretarul de stat american Hillary Clinton.

Printre oaspeţii de renume aşteptaţi se află, de asemenea, ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, sau fostul lider anticomunist Lech Walesa.

Oficialii germani şi străini vor pronunţa apoi discursuri, înainte ca sutele de piese de domino uriaşe să fie dărâmate, probabil după ce Lech Walesa va da startul.  Aliniate pe o distanţă de 1,5 kilometri, în special de-al lungul celor mai emblematice clădiri din Berlin, printre care Poarta Brandenburg sau Reichstag, piesele colorate, sunt înalte de 2,5 metri.

Focuri de artificii şi muzică
sunt, în acelaşi timp, în program, precum şi un lanţ uman care urmează să reunească mii de germani şi străini pe fostul traseu al Zidului.

Autorităţile locale aşteaptă 100.000 de persoane pentru festivităţile nocturne, dacă "vremea va fi favorabilă".


Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite