VIDEO MI5 a recrutat simpatizanţi al-Qaeda / Până unde s-au infiltrat islamiştii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO MI5 a recrutat simpatizanţi al-Qaeda / Până unde s-au infiltrat islamiştii?
VIDEO MI5 a recrutat simpatizanţi al-Qaeda / Până unde s-au infiltrat islamiştii?

Preşedintele comisiei parlamentare britanice pentru lupta antiteroristă, Patrick Mercer, el însuşi fost ofiţer de informaţii, a spus că deţine informaţii potrivit cărora şase simpatizanţi ai reţelei teroriste al-Qaeda ar fi încercat să intre în rândurile MI5, serviciul secret britanic.

Citiţi şi:
MI5 angajează agenţi gay


Este vorba despre persoane care au încercat să se angajeze la MI5 după atentatele din 7 iulie de la Londra. Doi dintre ei urmaseră antrenamente în tabere din Pakistan, iar ceilalţi aveau goluri inexplicabile în curicculum vitae, a declarat Mercer cotidianului Daily Telegraph.

El a adăugat că patru dintre cei şase suspecţi au fost respinşi în urma verificărilor de securitate iniţiale, dar alţi doi au reuşit să depăşească primele controale. Parlamentarul a cerut Ministerului de Interne să confirme informaţia şi să precizeze cât de departe au reuşit să ajungă suspecţii în MI5.

Fostul ofiţer de informaţii a zis că se teme că serviciile de securitate s-au grăbit să recruteze musulmani după atentatele din 7 iulie 2007 de la Londra. "Problema este că atunci când începi recrutări pripite (...) duşmanii vor încerca să profite de orice breşă creată", a spus Mercer, care a precizat că informaţiile sale au fost confirmate din trei surse.

"Aş fi extrem de surprins dacă inamicii noştri nu au încercat să se infiltreze, dar aş vrea nişte clarificări din partea guvernului pentru a vedea cât de bine am reuşit să îi detectăm", a declarat el pentru Sky News. "Ceea ce mă îngrijorează este posibilitatea ca nu toţi aceşti invizi să fi fost neapărat prinşi", a adăugat parlamentarul.

Ministerul de Interne nu a comentat afirmaţiile lui Mercer, dar o sursă din serviciile de securitate a declarat pentru Telegraph că niciun candidat nu a fost respins din asemenea motive după ce a început antrenamentul sau activitatea propriu-zisă în MI5, sugerând că nu ajunseseră foarte departe în procesul de recrutare.

MI5 şi-a sporit considerabil efectivele după atentatele din 2005 comise de patru tineri islamişti britanici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite