VIDEO Miliardarii Rusiei, la mâna Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Miliardarii Rusiei, la mâna Kremlinului
VIDEO Miliardarii Rusiei, la mâna Kremlinului

Oligarhii au pierdut mult din puterea de pe vremea lui Boris Elţîn, preşedintele Medvedev manevrându-i în funcţie de propriile interese. Criza economică i-a lovit puternic pe bogaţii Rusiei, modificând relaţia dintre aceştia şi Kremlin. Totuşi, ei nu au pierdut încă meciul cu recesiunea.

De ani de zile, oligarhii sunt extrem de populari în Rusia. Cei mai mulţi dintre ei şi-au construit averile în anii ’90, în timpul privatizării industriei ruse, care este privită de unii drept hoţie neruşinată. De aceea, soarta lor nu a fost deplânsă atunci când criza le-a devastat averile şi i-a lansat într-o luptă de supravieţuire pentru a-şi păstra imperiile.

Negocieri departe de ochii lumii?

Recent, premierul Vladimir Putin l-a umilit public pe unul dintre miliardari, care semnase un contract pentru reluarea aprovizionării unei fabrici aflate în dificultate. „Nu-ţi văd semnătura. Vino aici şi semnează“, i-a spus Putin lui Oleg Deripraska, pe vremuri cel mai bogat om al Rusiei, al cărui holding are acum o datorie estimată la 20 de miliarde.de dolari.

Citiţi şi:


Totuşi, Maxim Kashulinsky, redactor –şef la ediţia rusă a revistei „Forbes“, crede că semnificaţia acestui incident nu trebuie supraestimată. „Era vorba de un soi de populism al lui Vladimir Putin. Scopul era să arate că are oligarhii sub control. Dar sunt sigur că adevăratele negocieri au loc în spatele scenei, iar rezultatul e favorabil pentru Deripraska“.

Teoretic, oligarhii sunt acum şi mai dependenţi de Kremlin, deoarece statul este cel mai mare creditor al lor, prin băncile de stat.

Mecanism de auto-apărare Maxim Kashulinsky, redactor-şef la ediţia rusă a revistei „Forbes“, spune însă că „o criză e o situaţie-standard pentru superbogaţi“: „Un mecanism de autoapărare se declanşează în interiorul lor. Devin mai agresivi şi se gândeasc la afaceri mai serios decât în vremurile bune“. În acelaşi timp, mulţi dintre oligarhii loviţi de criză au făcut progrese în discuţiile cu creditorii. 

În actualul mediu economic, băncile sunt mai interesate de recuperarea fondurilor decât de a prelua fabricile. Între timp, în ultimele luni, costurile activelor au crescut, odată cu indicii bursieri ai Rusiei, ceea ce a ameliorat situaţia oligarhilor. Pe moment, se pare, oligarhii ruşi sunt la pământ dar nu sunt încă învinşi, în meciul cu recesiunea.

Oligarhii, avertizaţi de Medvedev

image

Mihail Friedman (stânga) şi Vladimir Potanin, doi oameni de afaceri cu ascensiune dubioasă Foto: EPA



Preşedintele Dmitri Medvedev a emis, recent, un avertisment clar la adresa oligarhilor care s-au îmbogăţit prin vânzarea resurselor naturale. „Un mare număr de oameni de afaceri nu fac nimic. Companiile lor nu fac nimic altceva decât să vândă materiale brute. Trebuie să schimbăm acest model de afaceri. Desigur, e mai uşor să vinzi materiale brute, dar e un drum către nicăieri. Trebuie să forţăm reforma, nu putem fugi să ne ascundem“, a spus Medvedev.

Asemenea chemări la reformă au mai fost făcute anterior, dar fără efect. Medvedev a mai anunţat un program major pentru înlăturarea corupţiei şi pentru forţarea oligarhilor să-şi împartă averile. El a spus că Rusia e condusă de oficiali corupţi. „Ei au puterea. Corupţia are o natură sistemică, puternice rădăcini istorice. Dacă sunt realist, aş spune că putem obţine rezultate bune în 15 ani“.

Investiţii în terenuri de golf

image

Roman Abramovici, afectat de criză  Foto: Reuters


După ce au pierdut miliarde de dolari în urma crizei, oligarhii s-au gândit să scoată bani din hobby-uri. Oleg Deripaska, Roman Abramovici şi Vladimir Potanin au în comun pasiunea pentru golf. Considerat de comunişti „un sport capitalist“, golful a început să fie jucat în Rusia abia după prăbuşirea Uniunii Sovietice, notează „Bloomberg“. Chiar şi aşa există doar trei terenuri, dar alte 40 vor fi construite în următorii ani. 

Primul care a sesizat oportunitatea a fost Oleg Deripaska, magnatul aluminiului, care derulează afaceri şi în România. Certat zdravăn de premierul Vladimir Putin pentru neplata salariilor, Deripaska a inaugurat un teren de golf, în 2008. Potanin va construi un teren de golf la circa 100 de kilometri de Moscova. Abramovici, un oligarh ceva mai protejat de mânia Kremlinului, a obţinut o poziţie şi mai bună. El va ridica un complex cu terenuri de golf la numai doi kilometri de capitala rusă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite