VIDEO Metehnele ceauşiste ale lui Nicolas Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Metehnele ceauşiste ale lui Nicolas Sarkozy
VIDEO Metehnele ceauşiste ale lui Nicolas Sarkozy

Culisele unei vizite prezidenţiale au scos la iveală complexele şefului de la Elysée. Presa belgiană i-a copt-o din nou preşedintelui francez, după ce în 2007 l-a prezentat bine afumat, în urma unei întâlniri cu Vladimir Putin.

Ziariştii belgieni au avut curiozitatea să cerceteze partea nevăzută a unei „vizite de lucru“ făcută de Nicolas Sarkozy la o uzină de echipamente auto din Normandia.

Citiţi şi:


Culisele vizitei au scos la iveală „complexul staturii“ de care suferă Sarkozy şi grija cu care organizatorii aranjează „ambianţa“ pentru a-l mulţumi pe şeful statului francez. Astfel de primiri regizate intrau, în general, în recuzita liderilor comunişti sau a dictatorilor şi îşi aveau originea în ţările asiatice. Şi cuplul Ceauşescu, de pildă, avea fixurile sale.

Elena Ceauşescu nu suporta în preajmă femei elegante sau coafate altfel decât cu faimosul „coc“ adunat în creştet. Nicolae Ceauşescu voia să fie întâmpinat doar de copii blonzi sau şateni, discursurile trebuiau întrerupte de „aplauze entuziaste“ la un anumit interval de timp, iar lista ar putea continua.

Chiar dacă şi azi e normal ca vizitele la acest nivel să fie tratate cu atenţia cuvenită de către gazde, mai ales în privinţa securităţii, „regiile„ puse la cale pentru a gâdila orgoliul unui lider sau a-i menaja egoul nu se mai poartă. Sarkozy pare a fi însă, excepţia.  

Aplaudaci împrumutaţi

Aflat la faţa locului, în Orne, la uzina Faurecia, Jean-Philippe Schaller, corespondentul televiziunii publice belgine (RTBF, francofonă), s-a interesat  de preparativele făcute pentru primirea lui Nicolas Sarkozy.  Vezi aici video cu Sarkozy înconjurat de muncitori de aceeaşi înălţime. Unii dintre ei au fost aduşi cu autocarul de la alte fabrici.

Prima surpriză: pentru a crea impresia unei mulţimi interesate, dacă nu  entuziaste, conducerea uzinei a adus muncitori „împrumutaţi“ de la alte societăţi, pe post de  figuranţi. Ziaristul a dorit să afle şi ce criterii au funcţionat în alegerea figuranţilor şi a vorbit cu o angajată desemnată să stea chiar în spatele preşedintelui francez, în timp ce acesta şi-a rostit discursul. Aşa a ieşit la iveală „castingul“ pentru statură. Ziaristul a filmat declaraţia femeii, iar reportajul acestuia a devenit un hit pe internet.

Aleşi pe criterii de statură


Femeia a confirmat, în faţa camerei de luat vederi, că a fost aleasă să stea în preajma preşedintelui Franţei deoarece este scundă. „Mi s-a spus că aţi fost aleasă pe criterii de statură. E adevărat?“, întreabă ziaristul belgian. Iar salariata răspunde: „Da.“ „Nu e voie să fii mai înalt ca preşedintele?“, insistă Schaller.

„Aşa-i“, vine răspunsul. „În afară de miniştrii care l-au însoţit, nimeni nu-l depăşeşte în înălţime pe şeful statului“, comentează Jean-Philippe Schaller. Întrebată de AFP asupra existenţei unui criteriu de talie pentru selecţionarea salariaţilor, conducerea Faurecia nu a dorit să răspundă. În schimb, Palatul Elysée a reacţionat furios, calificând materialul drept „ciudat şi grotesc“.

Vizite contestate

Ziaristul de la RTBF, care a realizat reportajul de culise, a explicat că a dorit să arate „cum sunt gestionate, la nivel de comunicare, deplasările lui Nicolas Sarkozy, mai ales că acestea sunt din ce în ce mai contestate“.

Declaraţia face aluzie la manifestaţiile de protest şi huiduielile cu care a fost primit preşedintele Franţei, la începutul anului, în mai multe vizite departamentale, între care cea de la Saint-Lô, din 12 ianuarie. Contestările, pe care Sarkozy nu le suportă, s-au lăsat cu sancţiuni: un prefect şi un director departamental pentru securitatea publică au fost demişi din funcţii.

Miniştrii preiau modelul?

La sfârşitul lui august, o poveste similară l-a avut ca protagonist pe ministrul Educaţiei, Luc Chatel. Mai mulţi
figuranţi au jucat, în faţa camerelor de luat vederi, rolul clienţilor în timpul unei vizite a acestuia într-un supermarket din regiunea pariziană, unde venise să promoveze rechizite şcolare. După ce presa, suspicioasă, a început să ancheteze, conducerea magazinului Intermarche a recunoscut că i-a „invitat“ la eveniment pe unii salariaţi pentru a îngroşa rândurile clienţilor şi şi-a prezentat scuze.

Câteva zile mai târziu, ministrul de Interne Brice Hortefeux a fost acuzat, la rândul său, că şi-a organizat „o masă rotundă falsă“ cu tineri şi politicieni. 

Belgienii i-au făcut-o şi cu votca

Televiziunea belgiană şi-a mai bătut joc de Sarkozy şi în iunie 2007, cu prilejul unui summit G8. Şi atunci filmuleţul a făcut carieră pe web. Preşedintele Franţei a apărut la o conferinţă de presă vizibil afumat, clătinându-se pe picioare. Sarkozy şi-a cerut scuze pentru întârzierea cauzată „de însuşi Vladimir Putin“. 

Presa a speculat că el ar fi zăbovit cu Putin la un pahar-două de votcă, suficiente pentru a-i da o stare euforică, Sarkozy fiind cunoscut ca nebăutor.  

Pantofi cu toc de şapte centimetri

image

Sarko şi Carla: el cu tocuri, ea cu balerini Foto: AFP



Într-un top al celor mai scunzi preşedinţi din istoria modernă, Nicolas Sarkozy deţine o poziţie nu tocmai măgulitoare. Pentru a remedia handicapul celor 1,62 metri ai săi, vizibil mai ales de când s-a însurat cu Carla Bruni, care măsoară 1,75 metri, el a apelat la două trucuri.

Carla a renunţat la pantofii cu toc, iar pantofii lui Sarkozy s-au înălţat cu şapte centimetri. Încălţările speciale sunt realizate de un maestru pantofar din Sevilla. Acesta şi-a dezvoltat o afacere înfloritoare din încălţările cu talpă specială şi toc de şapte centimetri, destinaţi bărbaţilor complexaţi de statură. Potrivit „La Stampa”, preţul încălţărilor variază între 100 şi 250 de euro, iar clienţii pot opta pentru unul din cele 67 de modele, livrat la domiciliu, în mai puţin de 48 de ore.

Lideri „pitici“

Preşedintele francez nu este singurul dintre liderii mondiali care suferă din cauza staturii. Şi Silvio Berlusconi poartă încălţări cu tocuri. Un alt purtător celebru de pantofi cu toc este liderul comunist nord-coreean Kim Jong-Il. Există însă şi excepţii, una fiind preşedintele rus Dmitri Medvedev, care, deşi măsoară doar 1,62 metri, ca Sarkozy, nu a recurs la artificii.


Sarkozy băut la G8


Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite