VIDEO Presa germană: victoria lui Merkel "nu are nimic strălucit"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Presa germană: victoria lui Merkel "nu are nimic strălucit"
VIDEO Presa germană: victoria lui Merkel "nu are nimic strălucit"

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel (CDU) au câştigat alegerile legislative, dar această victorie nu este un triumf, rezultatul partidului fiind unul dezamăgitor, scrie presa germană.

Citiţi şi:


"Această victorie nu are nimic strălucit. Rezultatul este amar pentru CDU-CSU şi mai ales pentru cancelar", scrie Die Welt, spunând că formaţiunea, care a obţinut puţin peste 33% din voturi, a înregistrat cel mai prost rezultat din 1949 încoace. "Aproape nimic din succesul lui Merkel nu a adus beneficii partidului", mai scrie ziarul, potrivit căruia victoria coaliţiei CDU-CSU/FDP este mai ales succesul FDP, partidul liberal, care a obţinut 14% şi a avut cel mai bun rezultat din ultimii 60 de ani.

"Trimful are zone de umbră", scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), notând că "sub Merkel, CDU-CSU a continuat să piardă voturi".

Mai mulţi editorialişti îşi pun întrebări legate de viitoarele raporturi de forţă între partenerii din coaliţia de dreapta. Potrivit Spiegel Online, "Merkel şi-a salvat postul, dar preţul pentru partid este mare". Puterea FDP în viitorul guvern riscă să fie mult mai mare decât în perioada lui Helmut Kohl, mai scrie Spiegel.

Potrivit Financial Times Deutschland (FTD), "cancelara nu va permite să i se impună o schimbare de direcţie radicală din partea liberalilor". Duminică seară, ea a reamintit că vrea să fie cancelara tuturor germanilor, ceea ce, potrivit FTD, "spune că nu vor fi mari schimbări".

Editorialiştii salută sfârşitul "amplei coaliţii" dintre conservatori şi social-democtraţi, vorbind despre "reveniera la normalitatea democratică, la confruntarea dintre guvern şi opoziţie". Potrivit Bild, "ampla coaliţie a fost învinsă, nu pentru că s-ar fi descurcat prost, ci pentru că alegătorii nu doreau o nouă perioadă de compromis".


Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite