VIDEO Voronin declanşează operaţiunea „Manipularea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un post de televiziune procomunist a difuzat un film despre protestele din 6-7 aprilie, care acuză opoziţia că a încercat unirea cu România. În documentarul „Atac asupra Moldovei“, partidele liberale de la Chişinău şi Bucureşti sunt învinuite de lovitură de stat. Nicio probă nu susţine această teză indusă publicului.

Mai citiţi şi:

Convorbirile lui Dorin Chirtoacă din data de 7 aprilie au fost interceptate

 VIDEO Vladimir Voronin, înfrânt de opoziţie
VIDEO Alegeri anticipate în Moldova. Zenaida Greceanîi, propusă la şefia Guvernului
Opoziţia de la Chişinău, ofertată cu funcţii în guvern
Comuniştii de la Chişinău trag de timp
Vladimir Ţurcanu: „Eu am negociat arborarea steagului UE pe Preşedinţie"

Producţia, ce poartă marca serviciilor secrete moldo-ruse, durează circa 60 de minute şi prezintă evenimentele din ziua de 7 aprilie, sub comentariul, în limbă rusă, al jurnalistului Constantin Staras, un apropiat al lui Voronin. Fondul muzical şi montajul “artistic” ar dori să imite filmele de acţiune hollywoodiene. Textul aminteşte, însă, de propaganda sovietică a anilor ’50.

Serviciile secrete moldoveneşti, în scenă

Potrivit site-ului Ştirea Zilei, în urmă cu o săptămână filmul fusese vizionat doar de câţiva lideri comunişti adunaţi la o şedinţă în incinta cinematografului Flacăra din sectorul Buiucani. La sfârşitul săptămânii trecute însă, filmul despre cum Republica Moldova şi-ar fi pierdut suveranitatea în 7 aprilie, în urma unui scenariu pus la cale de opoziţie, a fost difuzat şi de postul de televiziune aşa-zis independent NIT, în realitate controlat de comunişti.

Pe fundalul acţiunilor de protest, realizatorii au intervievat oficiali inaccesibili pentru alte instituţii media, cum ar fi liderul PCRM, Vladimir Voronin, procurorul general, Valeriu Gurbulea, şeful Serviciului Informaţii şi Securitate, Artur Reşetnicov, şi un ofiţer de la SIS, care a dorit să rămână anonim. În intervenţia sa, Voronin declară că pentru astfel de acţiuni de protest este nevoie de bani şi conducători din exterior.

 Reşetnicov povesteşte că spre sfârşitul zilei de 7 aprilie urmau să fie atacate punctele vamale de la graniţa cu România. „Pentru aceasta erau pregătite trupe speciale, unele chiar erau înarmate“. Acţiunea urmărea scoaterea graniţei de pe Prut pentru a realiza unirea cu România, dorită de unii lideri din opoziţie, declară în rusă Reşetnicov.

Telefoanele opoziţiei, interceptate ilegal

 O convorbire interceptată, prezentată în film, este cea între omul de afaceri Gabriel Stati şi unul dintre prietenii săi care se plânge că nu poate trece graniţa. Aceştia discută despre protestele din capitală, despre faptul că cei „din Irak“ cunosc ceea ce se întâmplă, pentru că un oarecare Iurie le raportează periodic.

Ziaristul Staras, care comentează filmul, face legătura dintre Iurie, care „raportează celor din Irak“, cu Iurie Leancă, deputat PLDM, fost vicepreşedinte la Ascom Group, ce aparţine familiei Stati.

Realizatorii documentarului mai spun că în seara zilei de 7 aprilie s-a dorit crearea unui Comitet al Salvării Naţionale, care urma să preia puterea în stat. „De ce să ne salveze şi pe cine? Noi doar aveam Guvern, aveam Preşedinte“, se întreabă retoric procurorul general, Valeriu Gurbulea. Tinerii care au participat la proteste sunt numiţi „alcoolici şi drogaţi“.

Potrivit persoanelor intervievate, alcoolul a fost luat din cantinele Parlamentului şi Preşedinţiei, iar drogurile erau aduse “din afară, de oameni speciali“. Angajatul SIS care face declaraţii sub protecţia anonimatului povesteşte în detaliu cum erau conduse masele de la o clădire la alta, cum au fost chemaţi tinerii la proteste cu ajutorul internetului şi cum au fost provocaţi să arunce cu pietre şi să lovească poliţiştii.

O altă convorbire interceptată de securitatea moldovenească şi prezentată în film este între primarul oraşului Chişinău, Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele Partidului Liberal (PL), şi viceprimarul Vlad Coteţ. Chirtoacă îl întrebase pe viceprimar despre situaţia din Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar Coteţ îl informase despre devastarea celor două instituţii de stat.

Convorbirea se încheie cu cuvintele „Bun! Bine!“, rostite de Chirtoacă, iar autorii documentarului trag concluzia că edilul capitalei ar fi mulţumit de faptul că au fost devastate sediile parlamentului şi preşedinţiei.

Realizatorii filmului evocă faptul că în timpul violenţelor au fost răniţi circa 300 de poliţişti, dar nu menţionează niciun cuvânt despre tinerii maltrataţi  şi despre morţi. Producţia se încheie cu o concluzie: ce nu a reuşit opoziţia să facă la 7 aprilie a realizat în 3 iunie, blocând alegerea preşedintelui ţării şi aruncând astfel ţara într-o criză profundă. 

Opoziţia va sesiza justiţia

Partidul Liberal-Democrat din R. Moldova îi va acţiona în instanţă pe realizatorii documentarului, scrie „Jurnal de Chişinău“.

„ Se vede că sursele au fost materiale din dosare SIS, la care nu au avut acces nici avocaţii care lucrau la aceste cazuri, dar a reuşit să intre în posesia acestora un post de televiziune privat“, a declarat Vitalie Nagacevschi, membru PLDM. Referindu-se la stenogramele unor convorbiri telefonice interceptate şi prezentate în documentar, el spune că procuratura a încălcat legea.

Provocare

Arborarea drapelului României ar demonstra, potrivit autorilor filmului, implicarea României în acest scenariu, însă nu au fost prezentate imagini ale tânărului care montează steagul în timp ce este supravegheat de un poliţist.





Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite