VIDEO Rasism şi intoleranţă în Irlanda de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În pofida declaraţiilor liniştitoare ale autorităţilor, atacurile împotriva imigranţilor continuă la Belfast. De aproape o săptămână, unii tineri protestanţi din capitala Irlandei de Nord au descoperit o nouă ocupaţie: atacurile de noapte împotriva imigranţilor români. Click pentru FOTOGALERIE

Mai citeşte şi:
adevarul.it - Il Giornale: "Şi în Irlanda s-a dezlănţuit furia împotriva românilor"
VIDEO 115 români vânaţi de rasişti în Belfast s-au refugiat într-o biserică
VIDEO Belfast: Consulul României se va întâlni cu ministrul Dezvoltării Sociale
VIDEO Imagini şocante cu asasinarea unui ţigan român

Ultimul episod petrecut miercuri spre joi s-a desfăşurat după tiparul devenit clasic. Clanurile de tineri localnici se strâng pe străzile unde locuiesc imigranţii, schimbă între ei salutul nazist, aruncă sticle prin geamurile locuinţelor şi
lasă scrisori cu extrase din „Mein Kampf“ în cutiile poştale.

După polonezi, recent au fost atacaţi şi românii. Teama i-a făcut pe toţi să dorească să plece, cu toată protecţia oferită de poliţie. Dintre cei 200 de români ameninţaţi, peste jumătate şi-au făcut deja bagajele. Potrivit Ministerului de Externe de la Bucureşti, unii dintre aceşti „cetăţeni români de etnie rromă” doresc să se repatrieze.

„Societate înapoiată“

Atacurile au cauze directe dintre cele mai neaşteptate. Polonezii au devenit ţinte după meciul de fotbal Irlanda de Nord – Polonia, din martie 2009. Nu este limpede ce a provocat atacurile împotriva românilor. Poliţia nu s-a plâns de creşterea infracţionalităţii cauzate de imigranţi.

Potrivit „The Times“, la mijloc ar putea fi o dispută legată de repartizarea locuinţelor sociale.În schimb, „cauza de fond a acestui comportament al lumpenului nord-irlandez este înapoierea societăţii”, ne-a spus jurnalistul Petru Clej, care locuieşte în Marea Britanie de 20 de ani.

„După aplanarea conflictului dintre catolici şi protestanţi, aceştia din urmă şi-au pierdut adversarii şi şi-i caută printre reprezentaţii minorităţilor - imigranţi, homosexuali, muncitori sezonieri străini”.

Autorităţile, spectatoare

Potrivit unui studiu din 2007 făcut de Universitatea din Ulster, Irlanda de Nord are cel mai mare procent de fanatici religioşi din Europa occidentală. Peste 90 la sută din atacurile rasiste se petrec în zona protestantă, unde însă imigranţii nu depăşesc 2 la sută din populaţie. „Este vorba de spiritul de intoleranţă în care localnicii sunt educaţi aici”, spune Petru Clej.

Autorităţile locale sunt conştiente de pericolul reprezentat de cultura intoleranţei din comunităţile protestante din Irlanda de Nord, dar în afară de o „Strategie a Egalităţii Rasiale” adoptată în 2006, nu au mai făcut nimic. Şi autorităţile de la Bucureşti par să reacţioneze cu întârziere, abia ieri ambasadorul României la Londra deplasându-se la Belfast.

image
image

Cauza de fond a acestui comportament al lumpenului nord-irlandez este înapoierea societăţii.

image


 
Petru Clej, jurnalist



Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite