VIDEO Incendiu devastator la porţile Atenei
0
Mii de persoane au fost evacuate după ce în nord-estul capitalei elene a fost decretată stare de urgenţă din cauza flăcărilor de nestăvilit. Grecia a cerut ajutorul Franţei şi al Italiei, iar Bulgaria este pregătită să ofere asistenţă medicală şi tehnică vecinilor săi pentru stingerea focului scăpat de sub control.
Izbucnit joia trecută la circa 40 de kilometri nord-est de Atena, sinistrul ajunsese, la sfârşitul săptămânii, în zona localităţii istorice Maraton şi a localităţilor Grammatikos şi Varnava. Din cauza rafalelor puternice de vânt, ieri, flăcările ameninţau locuinţele din apropierea regiunii muntoase Penteli, ultima barieră înainte de suburbiile Rodopolis şi Stamata ce alcătuiesc o parte din periferia Atenei.
În ciuda eforturilor depuse de peste 400 de pompieri şi de mii de voluntari, imaginile transmise de media locale au arătat că flăcările au scăpat total de sub control, norii de fum fiind vizibili chiar din centrul capitalei elene. „Ne aflăm în faţa unei încercări teribile“, a declarat sâmbătă seară premierul Costas Caramanlis, care s-a deplasat la faţa locului.
„Este unul dintre cele mai grave incendii care au afectat vreodată această zonă a Greciei“, a declarat şi un responsabil al Protecţiei Civile, Dimitris Karamessinis. 12 avioane greceşti, opt elicoptere, sute de cisterne cu apă sunt folosite pentru a stăvili înaintarea flăcărilor.
Situaţia s-ar putea agrava după ce brigada de pompieri a anunţat că alte 85 de incendii au izbucnit în regiune, fiind înteţite de vântul puternic, cunoscutul Meltemi care suflă dinspre Marea Egee.
Focul a carbonizat mii de hectare de păduri de pin, livezi de măslini, dar şi câteva cafenele şi restaurante de pe marginea unui lac de lângă Maraton. Locuinţele din localitatea balneară Aghii Apostoli continuau, ieri, să fie sub ameninţarea sinistrului, în timp ce alte trei focare au fost depistate în insula Skyros. Primarii din Maraton, Grammatikos şi Dyonisos au lansat apeluri de ajutor, definind situaţia drept „tragică“.
Rachete deplasate, spitale evacuate
Responsabili ai armatei au anunţat că mai multe rachete de apărare antiaeriană au fost mutate, din motive de siguranţă, dintr-o bază militară ameninţată de flăcări, aflată în apropierea localităţii Varnava. Două spitale pentru copii şi trei campinguri au fost evacuate. Poliţiştii şi pompierii au ajutat mii de persoane să fugă din calea flăcărilor.

Sute de voluntari greci au venit în ajutorul pompierilor Foto: Epa
Din suburbia ateniană Aghios Stefanos, aflată la circa 23 de kilometri de centrul capitalei, au fugit din calea focului cel puţin 10.000 de persoane, ca şi din zonele rezidenţiale Anthousa, Gerakas ori Pallini. Posturile de radio şi televiziune şi-au modificat programele, transmiţând numai imagini şi informaţii venite de la centrele de coordonare ale pompierilor. În urma apelului lansat de autorităţile elene, ieri au sosit în Grecia patru avioane echipate pentru stingerea incendiilor, două din Italia şi alte două din Franţa.
Grecia, expusă flăcărilor
GCu temperaturi care depăşesc deseori pe timpul verii 40 de grade la umbră, ţara lui Homer (destinaţie de vacanţă preferată şi de români) este vulnerabilă în faţa incendiilor izbucnite din cauza căldurii şi a vântului ce suflă cu putere.
De la începutul acestei veri, pompierii greci au avut de înfruntat zilnic zeci de focare de incendiu, reuşind, până în prezent, să evite producerea vreunei catastrofe. Sinistrul declanşat săptămâna trecută în zona Maraton pare să-i depăşească, însă. Din fericire, deocamdată nu a fost semnalată nicio victimă.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat în vara lui 2007, când un adevărat val de incendii a făcut peste 77 de morţi şi a distrus mai mult de 250.000 de hectare de pădure, în special în peninsula Peloponez şi în insula Eubeea.
Incendii care au răvăşit Europa
În vara aceasta, mai multe ţări ale bătrânului continent au fost afectate de furia unor incendii grave de pădure. În Spania, flăcările au ars mai bine de 17.000 de hectare, în timp ce în insula Corsica au avut aceeaşi soartă peste 5.000 de hectare de vegetaţie.
Zile întregi, sudul Italiei, dar şi insula Sardinia au fost devastate de flăcări. Şi în Franţa s-au înregistrat numeroase focare, cel mai agresiv fiind în zona oraşului Marsilia, unde în luna iulie au fost distruse aproximativ 1.300 de hectare de vegetaţie.