VIDEO Imigranţii, ţinta ironiilor ministrului francez de interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Imigranţii, ţinta ironiilor ministrului francez de interne
VIDEO Imigranţii, ţinta ironiilor ministrului francez de interne

Un alt membru al cabinetului preşedintelui francez Nicholas Sarkozy ţine prima pagină a ziarelor din cauza unor afirmaţii presupus rasiste. Brice Hortefeux, ministru de interne şi fost şef al al imigraţiei şi identităţii naţionale, apare într-o înregistrare video postată pe Internet, declarând, "atunci când sunt prea mulţi, apar probleme", referindu-se, posibil, la imigranţi.

În înregistrarea difuzată de cotidianul francez "Le Monde" se poate auzi cum o militantă a partidului la putere, UMP, spune despre un tânăr imigrant, pe nume Amin: "Mănâncă porc şi bea bere".

"Nu corespunde deloc prototipului. Când este unul mai merge, când sunt mulţi, apar problemele", spune Hortefeux, apropiat al lui Nicolas Sarkozy.

Potrivit publicaţiei, înregistrarea a fost realizată pe 5 septembrie, la universitatea de vară a partidului. Întreaga scenă are loc într-o ambianţă veselă, apărând şi Jean-François Copé, preşedintele UMP din Adunarea naţională.

Opoziţia s-a sesizat imediat, cerând demisia oficialului pentru comentariile sale rasiste. Demnitarul francez s-a apărat susţinând că nu se referea la originea etnică a tânărului cu pricina şi că afirmaţiile sale au fost scoase din context. "În timp ce mă îndreptam spre ieşire, am fost reţinut pentru fotografii, mai ales cu delegaţia din Auvergne, iar un tânăr m-a rugat să fac o fotografie cu el. În acel moment, oamenii au făcut comentarii despre faptul că Auvergne este foarte prezentă şi pur şi simplu am spus respectivele cuvinte vorbind despre oamenii din acea regiune", a explicat ministrul.

În apărarea sa a intervenit şi tânărul arab la care se face referire îmn inregistrare. Acesta a declarat pentru publicaţia franceză că a fost vorba de o glumă. "Totul a fost scos din context. Secretarul meu de departament glumea cu ministrul. Este ruşinos. Sunt arab, dar m-a respectat, nu a fost nimic deplasat. Nu consider că este vorba despre un derapaj", a declarat acesta.

Explicaţiile ministrului nu au convins, însă, şi opoziţia. Purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist, Benoît Hamon, a denunţat cuvinte "ruşinoase şi incalificabile" şi s-a întrebat cum de Hortefeux este în continuare în funcţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite