VIDEO Alegeri anticipate în Moldova. Zenaida Greceanîi, propusă la şefia Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul de la Chişinău nu a reuşit nici a treia oară să aleagă preşedintele Republicii Moldova. Opoziţia nu a participat la vot. Preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, este obligat acum să anunţe alegeri anticipate. Au candidat premierul Zinaida Greceanii şi ambasadorul Moldovei la Moscova, Andrei Neguţa, ambii propuşi de comunişti.

Citiţi şi



Opoziţia de la Chişinău, ofertată cu funcţii în guvern
Comuniştii de la Chişinău trag de timp
Vladimir Ţurcanu: „Eu am negociat arborarea steagului UE pe Preşedinţie"

20.21

Analiştii ruşi nu sunt siguri că anticipatele din Republica Moldova nu vor fi urmate de noi violenţe după anunţarea noilor rezultate, informează RIA Novosti. Ei dau ca cea mai probabilă posibilitate câştigarea alegerilor de către comunişti.

18.05 Opoziţia moldoveană crede în reabilitarea ţării.
Alegerile anticipate sunt pentru Republica Moldova o şansă de a se reabilita pentru a reveni la normalitate şi legalitate şi a nu repeta fraudele care au avut loc în timpul alegerilor din 5 aprilie 2009, au declarat reprezentanţii partidelor de opoziţie după eşecul alegerii şefului statului.

"Opoziţia constată astăzi falimentul guvernării comuniste şi responsabilitatea acesteia pentru criza politică, economică şi morală. Am considerat şi credem în continuare cu tărie că viitorul ţării noastre nu poate fi construit pe autoritarism, frică şi minciună”, a declarat preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vladimir Filat.

16.00
Guvernarea comunistă de la Chişinău acuză opoziţia de încercare repetată de lovitură de stat, transmite NewsIn.
"Este o încercare de a lipsi poporul Republicii Moldova de viitor, de a-l condamna la sărăcie, discordie şi xenofobie",
a declara astăzi, după ce opoziţia a boicotat alegerea şefului statului, preşedintele grupului parlamentar majoritar al comuniştilor, Maria Postoico. Ea a lăsat să se înţeleagă că opoziţia moldoveană a acţionat fiind ghidată de România.

"Victoria comuniştilor nu le convine celor care la 7 aprilie au arborat pe clădirea Preşedinţiei drapelul unui stat străin, celor care neagă dreptul poporului la autoidentificare, la propria istorie, limbă şi la propriile tradiţii spirituale. De aici şi încercările disperate de a lipsi Republica Moldova de independenţă şi de viitor",
a spus deputata comunistă.

15.48
  După eşecul de desemnare a preşedintelui, experţii ruşi nu exclud o revoluţie portocalie în Republica Moldova, după modelul celei din Ucraina, anunţă agenţia Novîi Reghion, preluată de NewsIn. 

15.30
Zinaida Greceanîi, propusă de Voronin pentru funcţia de premier  până după anticipate, în condiţiile în care ea este deja şeful în exerciţiu al Guvernului, a declarat:  "Nu văd necesară schimbarea echipei guvernamentale. Ea trebuie să-şi continue munca până la organizarea alegerilor anticipate. Opoziţia nu s-a gândit la cetăţenii acestei ţări. Partenerii de afaceri şi instituţiile internaţionale vor refuza să ofere un sprijin pentru Republica Moldova. Situaţia este foarte gravă".

14.41 Următoarea şedinţă a parlamentului moldovean va avea loc pe 10 iunie.

14.29
Pe blogosfera.md, moldovenii salută unitatea celor trei partide de opoziţie: "UUURRRAAA! Avem opoziţie integră în Moldova", "AVEM ALEGERI ANTICIPATE!!! Comunistii au pierdut", "Opoziţia unită a rezistat. Buturuga mică răstoarnă carul mare!"

14.06
Începe noua şedinţă a Parlamentului cu privire la desemnarea candidaturii pentru funcţia de prim-ministru.

14.04 "Zinaida Greceanîi este desemnată pentru funcţia de prim-ministru", a declarat Vladimir Voronin.

13:38 Preşedintele în exerciţiu poartă în acest moment  negocieri cu fracţiunile parlamentare, potrivit Agerpress.

13:34
Prim-vicepreşedintele parlamentului moldovean, Vladimir Ţurcan, a declarat presei că alegerile vor avea loc "cel mai probabil vara, dar nu este exclus să fie şi toamna. Nu exclud ca Zinaida Greceanîi să fie noul premier"

13.22
Reacţiile opoziţiei, potrivit Unimedia:

- Veaceslav Untilă (prim-vicepreşedinte AMN): „Astăzi opoziţia a oferit o lecţie de demnitate civică. Comuniştii au căzut testul de maturitate politică”.

- Vladimir Filat (preşedinte PLDM): „Participarea noastră ar fi legimitat fraudarea alegerilor şi să aprobăm toate provocările, respresaliile şi torturile guvernării. Am fi devenit complici la aceste crime".

- Corina Fusu (vicepreşedinte PL): „Cerem asigurarea accesului partidelor politice la posturile publice de radio şi televiziune”.

13:16
Vladimir Voronin: "Anunţ închisă această şedinţă. Următoarea şedinţă va avea loc azi, 3 iunie, la orele 14:00. Până atunci voi avea consultării cu fracţiunile parlamentare pentru desemnarea candidaturii pentru funcţia de prim-ministru."

13.05
Site-urile de ştiri din Moldova au probleme cu Internetul. Iată ce se spune în blogosfera moldoveană:

"Nu ştiu ce s-a

image

întâmplat, dar şi astăzi, la fel ca pe 7 aprilie, blogul meu, inclusiv UNIMEDIA, a funcţionat cu intermitenţe. Să fi fost doar la mine această problemă? Mă îndoiesc. Acelaşi lucru l-a anunţat şi Jurnal de Chişinău despre siteul său. Dar mă bucur că nici aceste metode nu mai au efect!"



12.48
Vladimir Voronin(foto dreapta): "Niciun candidat nu a acumulat numărul necesar de voturi. În aceste condiţii, există circumstanţe, care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova."

12.36
Zinaida Greceanîi a acumulat 60 de voturi, Andrei Neguţă nu a primit nici un vot - rezultate oficiale.

12.35 Glume în cadrul fracţiunii parlamentare a PL: "Comuniştii trebuiau să găsească un deputat mort şi ar fi putut alege preşedintele".

12.20 Opoziţia nu a participat la vot, deci nu s-a reuşit obţinerea celor 61 de voturi necesare
. Urmează alegeri anticipate.


11.45. Votul este aşteptat să înceapă.
Pentru ca preşedintele să fie ales sunt necesare 61 de voturi, iar comuniştii deţin numai 60 de mandate. Comuniştii şi opoziţia s-au întrerupt şi huiduit reciproc în timpul discursurilor.

11.40
Aproape 20 de membri ai Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti s-au strâns în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a atrage atenţia asupra votului din Republica Moldova, însă manifestaţia a fost întreruptă de jandarmi pentru că nu aveau autorizaţie.

Potrivit reprezentanţilor studenţilor basarabeni din Bucureşti, în Republica Moldova nu s-au înregistrat încă incidente, nu a ieşit nimeni pe stradă, dar toată lumea aşteaptă rezultatul întâlnirii Parlamentului.

11.20
În cadrul consultărilor, preşedintele liberal-democraţilor (PLDM), Vladimir Filat, a menţionat că formaţiunea sa va insista în continuare pentru organizarea de alegeri anticipate, deoarece "asta vrea o bună parte a populaţiei". La rândul său, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat, că "vom participa la alegeri, dar mai târziu, în toamnă, la alegerile anticipate".

11.15
Voronin a avut întrevederi cu fracţiunile Partidului Liberal (PL), Partidului Liberal Democrat (PLDM) şi Alianţei Moldova Noastră (AMN). Voronin le-a propus acestora crearea unei coaliţii "largi".

Vezi aici fragmente din discuţiile comunişti-opoziţie

Sursa - UNIMEDIA

10.45
Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Vladimir Voronin, a cerut în şedinţa plenară a legislativului o pauză pentru a se consulta cu opoziţia.

10.35 Zinaida Greceanîi a menţionat de la tribuna centrală că în topul priorităţilor sale sunt obiectivul concilierii naţionale şi stabilirea unui dialog constructiv. Premierul moldovean în exerciţiu s-a mai pronunţat pentru integrarea europeană a ţării şi promovarea unei politici externe de bună vecinătate.

10.30 Andrei Neguţa a declarat în deschiderea discursului său că a acceptat să candideze doar pentru că legislaţia cere participarea a cel puţin doi candidaţi. El a menţionat că viitorul preşedinte trebuie să facă eforturi deosebite pentru consolidarea societăţii şi integrarea europeană a ţării.

  • Şedinţa a început puţin după ora 10.00.
  • Partidele de opozitie au spus că nu vor vota candidaturile comuniştilor şi vor alegeri anticipate


Prima încercare de alegere a preşedintelui Moldovei a fost pe 20 mai, cand opoziţia a boicotat votul. Comuniştii au convocat al doilea tur pe data de 28 mai, dar alegerea preşedintelui s-a amânat din nou din cauza sărbătorii Înălţării Domnului.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite